suteu

sursa foto:  adevarul.ro

Am putea plăti facturi mai mari la internet, cablu și telefon. Ministrul Culturii Corina Șuteu vrea taxe noi

Ministrul Culturii Corina Șuteu a stârnit o serie de controverse prin publicarea, în urmă cu două zile, a textului ordonanței de urgență prin care are drept scop resuscitarea cinematografiei românești. Aceasta propune noi taxe pentru mai multe industrii: televiziuni, furnizori de telefonie mobilă, operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc și operatori care dețin săli de cinema. Banii colectați ar trebui să meargă către Fondul Cinematografic. Conform textului ordonanției noile taxe ar putea  duce la creșterea costului facturii de internet, a abonamentului de cablu și telefon, dar și la un preț mai mare al biletului de cinema.

 Totuși în prezent peste 5 miloane de euro merg către fondul cinematografic numai de la operatorii de jocuri de noroc, așa că nimeni nu pare să înțeleagă sensul acestei ordonanțe.

Legea nr. 110 promulgată în mai 2016 reglementează: „un procent de 2% din sumele colectate la  bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc va fi  direcţionat anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea şi susţinerea industriei cinematografice.

Suma  va fi virată Fondului cinematografic până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent şi  nu se supune regularizării conform prevederilor art. 66 alin. (1) din Legea finanţelor publice nr. 500/2002,  cu modificările şi completările ulterioare;” Prin urmare, 2% din tot ce colectează statul ca taxe de la operatorii de jocuri de noroc din ţară vor reveni  industriei cinematografice. Nivelul taxelor pentru exploatarea de jocuri de noroc este unul foarte ridicat.

 Totalul colectării la buget, la nivelul anului 2015, a fost, conform unui raport al Oficiului Naţional pentru  Jocuri de Noroc, de 269.373.292 EUR. 2% din acest cuantum inseamna 5.387.465 EUR. Conform aşteptărilor  Oficiului, nivelul de colectare va fi chiar şi mai mare pentru 2016, deoarece operatorii de online au fost  legiferaţi în sensul taxării pentru serviciile de profil oferite românilor abia în a doua jumătate a anului 2016.  Astfel, colectării uzuale din această industrie i se va adăuga şi contribuţia venită din zona de jocuri online,  care, la finele lui 2017, vor bifa un an întreg de activitate cadrată legal.

Ministerul Culturii propune o suprataxare?

Prin urmare, cinematografia românească va beneficia de o mult mai consistentă finanţare începând cu  2017. A fost probabil şi motivul pentru care Comisia de cultură a Senatului a susţinut marţi audierea  Ministrului Culturii, Corina Şuteu, pe marginea iniţierii unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă în care se  susţine direcţionarea către Fondul Cinematografic  a unui procent din încăsarile realizate de furnizorii de  internet, practic o taxa pe internet, dar şi a 4% din profitul realizat de operatorii de jocuri de noroc. S‐ar  genera astfel o suprataxare considerată neavenită de către senatorii din Comisia de Cultură şi, mai mult, cu  efecte negative asupra sectoarelor economice vizate.

„Trebuie să ne raportăm ți la interesul cinematografiei, dar și la interesul introducerii unor taxe care, până  la urma, vor fi suportate de cetățeni, nu de multinaționale. Încercati sa ajutati o industrie, dar nu o faceti  omorand  o  alta  industrie.  Cu  tot  respectul!”,  a spus marți Georgica  Severin,  presedintele  Comisiei  de  cultura  a  Senatului, adresându‐se în plenul Comisiei MInistrului Culturii, Corina Şuteu.

„Nu e nimeni bucuros, iar cineaștii, cei 800 de la UCIN și cei 300 de la UARF nu au fost consultați. Sau, dacă au fost, s-a întâmplat la colțul străzii. Ideea de a finanța 100% o producție ne întoarce la comunism și, probabil că, odată cu finanțarea va apărea și ciudata poveste a DNA-ului în film”, a spus și regizorul Ioan Cărmăzan, preşedinte UARF, citat de evz.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare