cirese

sursa foto:  mediafax.ro

Va exploda prețul cireșelor? Producția afectată de secetă și de înghețul de primăvară

Se anunță vremuri grele pentru producătorii de cireșe! Directoarea unităţii pomicole din oraşul Isaccea, Oana Burghelea, a dezvăluit că producția de cireșe din acest an va fi cu aproape 20% mai mică față de cea din 2019.

Motivele? Seceta și înghețul de primăvară.

Producţia de cireşe obţinută anul acesta de o societate din judeţul Tulcea va fi cu aproape 20% mai mică decât cea de anul trecut, din cauza secetei şi a îngheţului de primăvară, a declarat, pentru AGERPRES, directoarea unităţii pomicole din oraşul Isaccea, Oana Burghelea.

Astfel,  e limpede că am putea asista la o explozie a prețului cireșelor în plin sezon.

Ea a afirmat că societăţile de asigurare nu încheie poliţe pentru îngheţul de primăvară, chiar dacă în ultimii ani acest fenomen se manifestă constant.

„În ultimii trei ani, au fost geruri în aprilie şi toată producţia a fost afectată. Dar pe nimeni nu interesează, pentru că societăţile de asigurare nu ne despăgubesc pentru acest îngheţ. Acum doi ani, 90% din producţia de caise a fost afectată de îngheţ. Anul acesta, producţia de cireşe va fi cu cel puţin 20% mai mică decât cea dintr-un an normal”, a menţionat Burghelea.

Ea a atras atenţia asupra necesităţii unui sprijin din partea statului, comparabil cu cel din alte sectoare ale agriculturii.

„Pomicultura nu este susţinută de statul român, deşi cheltuielile din acest sector sunt mai mari decât cele din cultura mare, cea de cereale. În pomicultură costă foarte mult tratamentele, culesul. Şi mâna de lucru este extraordinar de scumpă”, a mai reprezentanta societăţii pomicole.

Oana Burghelea a mai spus că şi în pomicultură este nevoie de o stabilitate fiscală.

„Anul trecut, după ce am încheiat contractele cu procesatorii, s-au mărit cu 25% taxele pentru zilieri. Nu am putut reface contractele, iar plusul nostru a dispărut”, a mai menţionat Oana Burghelea.

De asemenea, ea a adăugat că lipsa zilierilor şi furturile de fructe sunt alte probleme cu care se confruntă societatea pe care o conduce.

Vezi și

Document. Fluturașul de salariu care provoacă un cutremur între Poliția Locală și Poliția Română

Lovitură zguduitoare! Cum a pierdut CFR o mulțime de bani europeni. DNA intră pe fir. Nume grele din PSD sunt vizate într-un raport

Cozmin Gușă, profeția care ar putea răsturna total scena politică! Candidatură-bombă pentru Marcel Vela

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare