sursa foto:  freepik.com

Contracte cu ‘cântec’ pentru ‘Trupa lui Biluță’. Șapte dintr-o lovitură!

Statul rămâne în continuare cel mai bun plătitor la nivele de afaceri încheiate rapid. Așa s-a întâmplat și pe 26 august, cu doar două săptămâni înainte de începerea anului școlar și în plină discuție despre investițiile necesare sistemului de învățământ în contextul pandemiei, Primăria Sectorului 5 a încheiat șapte contracte cu titlul de „servicii artistice” pentru șapte școli diferite, suma totală ridicându-se la aproape jumătate de milion de lei, conform celor de la pressone.ro.

 

Contractul de „servicii artistice” vine însă la pachet cu două probleme.

Prima ar fi că EFECT TIM SRL, firma care a câștigat cei 428.800 de lei de la bugetul local prin procedura de atribuire directă, deci fără vreo licitație, nu ar trebui să se ocupe de fapt cu prestarea serviciilor artistice, iar asta potrivit propriului cod CAEN care spune că firma poate face în mod legal doar „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”.

Cea de-a doua ar fi că deși pe site-ul companiei, trupaluibiluta.ro, domeniul de activitate pare exclusiv unul de organizări de evenimente pentru copii, serviciile artistice prestate pentru școlile din Sectorul 5 sunt, de fapt, picturi murale, mai exact graffiti-uri pe pereții exteriori ai clădirilor. 

Cei de la PressOne au încercat să ia legătura cu firma câștigătoare pentru a afla cum a reușit să primească șapte contracte diferite, pentru artă stradală, când singurele picturi de care se ocupă sunt, potrivit propriului site, „picturi pe față și tatuaje temporare cu sclipici” pentru copiii de la petreceri, dar și cu Primăria Sectorului 5 pentru a lămuri necesitatea unei astfel de investiții și criteriile de atribuire ale contractelor.

Au fost sunați directorii școlilor pentru a înțelege cine a venit cu ideea picturilor murale în plină pandemie. „Propunerea a venit din partea primăriei, dar tot ce este bun este binevenit”, ne-a spus Laura Verde, directorul Școlii 136, singurul manager de școală care a fost de acord să stea de vorbă.

Desenul de pe peretele Școlii 128 a fost cel mai scump, prețul acestuia ridicându-se la 20.631 de euro. Foto: Lucian Muntean

Organizator de evenimente contractat pentru graffiti

EFECT TIM SRL, o firmă înființată în 2006 de unicul asociat Ionel Tănase, a avut, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, de la început și până în prezent un singur angajat. Datele oficiale arată și că domeniul de activitate al firmei a rămas în tot acest timp neschimbat, codul CAEN asociat acesteia acoperind doar

– vânzarea cu amănuntul a unei largi palete de produse, din care predominante sunt produsele alimentare, băuturile sau tutunul 

și

– activități ale magazinelor generale care au, în afară de principalele lor vânzări de produse alimentare, băuturi sau tutun, alte câteva tipuri de mărfuri, cum ar fi îmbrăcăminte, mobilă, articole electrocasnice, articole de fierărie, cosmetice etc.

Numai că, cel puțin din 2016, data la care a fost lansat site-ul companiei, EFECT TIM SRL se ocupă de fapt de organizări evenimente pentru copii, oferta lor cuprinzând o diversitate de servicii de la fotografii profesioniste și shootinguri, la inscripționări bannere, publicitate corporate și cadouri personalizate.

Nimic din toate acestea nu a stat însă în calea câștigării a șapte contracte diferite de la Primăria Sectorului 5 pentru a desena pe șapte unități de învățământ diferite picturi murale.

În toate cele șapte cazuri, contractul a fost câștigat fără licitație, ci prin atribuire directă la data de 26.08.2020. Foto: SEAP.

Potrivit portalului de achiziții publice SEAP, prețul pentru realizarea unor astfel de lucrări a fost de 640 de lei/mp, motiv pentru care și costurile finale au fost diferite în funcție de școală.

Foto: SEAP

A fost verificat site-ul firmei de organizări evenimente pentru a înțelege în baza cărui portofoliu de artă stradală a fost selectată de Primăria Sector 5 pentru a înfrumuseța fațadele a șapte școli dintr-un foc. Singurele picturi profesionale pe care Trupa lui Biluță le-a făcut sunt cele de corp, pe fețele copiilor. Dar nici măcar acolo nu există o galerie foto.

Printre serviciile oferite de EFECT TIM SRL, mai exact Trupa lui Biluta, nu se numără și arta stradală. Foto: captură ecran de pe site-ul firmei.

Așa că am pus mâna pe telefon și am sunat pe numărul afișat pe site pentru a verifica direct de la sursă ce anume îi recomandă în arta stradală și cum a aflat primăria de serviciile acestea. Persoana de contact a refuzat să se prezinte și să ofere informații referitoare la cele șapte contracte pe motiv că nu știe dacă suntem cu adevărat reporteri sau nu.

Deși am transmis întrebările pe mail și datele de identificare ale publicației, până la data publicării articolului, niciun reprezentant al companiei nu ne-a contactat pentru o explicație.

Singurele picturi profesionale pe care firma pare să le facă, potrivit propriului site, sunt cele pe față. Foto: captură ecran de pe site-ul firmei.

EFECT TIM SRL a mai obținut anul acesta încă trei contracte de la Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 5 și finanțată cu bani de la bugetul local. Potrivit portalului de achiziții publice, nicio altă entitate publică nu a mai încheiat contracte cu această firmă, nici anul acesta și nici în anii anteriori.

Valoarea totală a contractelor cu Centrul Cultural și de Tineretet „Ștefan Iordache” se ridică la 58.600 de lei. Foto: SEAP

Deși Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public obligă instituțiile publice să aibă purtător de cuvânt, Primăria Sectorului 5 nu poate fi contactată decât prin biroul de presă – nici acolo, însă, nu știi exact cu cine ai de-a face, pe site-ul primăriei neexistând public numele niciunui reprezentant pentru relația cu media.

Persoana care a răspuns la telefon ne-a îndrumat tot către o solicitare scrisă, deși am cerut un punct de vedere pe acest subiect concret. Până la data publicării acestui articol, nimeni din primărie nu a revenit pentru clarificări.

Nu am reușit, deci, să aflăm nici cine este artistul care s-a ocupat de operele de artă stradală, nici cum s-a stabilit tariful de execuție, dat fiind faptul că firma câștigătoare nu are lucrări anterioare în portofoliu, nici cum a ajuns o firmă de evenimente să picteze pe pereți și nici care a fost criteriul prin care s-a stabilit necesitatea unei astfel de cheltuieli în învățământul din Sectorul 5 pentru doar șapte școli.

Citește continuarea aici…

Citește și:

Acuze fără precedent la adresa USR-PLUS, din partea comisarului care candidează la Primărie: Soția și mama, amenințate – tatăl, hărțuit!

EXCLUSIV Nicușor Dan, pe felie cu ‘Garda Veche’ a lui Ion Iliescu! A comandat 500.000 de broșuri de la firma unui fost deputat PDSR

Scandal de proporții! Marius Bodea, candidatul USR PLUS la șefia CJ Iași, acuzat că a hărțuit o angajată până a determinat-o să demisioneze

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare