programul prima casa desfiintat de anul viitor pipera este o bomba biologica cu ceas video 209967

sursa foto:  b1.ro

Românii nu vor să mai cumpere locuințe. Care ar fi motivul

Românii au pus frână achizițiilor de locuințe din cauza prețurilor și a dobânzilor în creștere.

În luna septembrie, vânzările de locuințe s-au situat la nivel național la 42.522 de imobile, cu 26% mai puțin față de luna septembie anul trecut, în vreme ce în București scăderea este 50%, potrivit informațiilor furnizate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În timp ce analiștii economici susțin că prețurile au ajuns prea sus, iar scăderea este semnul unor viitoare turbulențe economice, analiștii imobiliari susțin că nu prețurile sunt problema, ci dobânzile care au crescut masiv în ultimul an.

‘Am putea să le încadrăm la semnele incipiente ale unei crize. Avem două posibile cauze: 1 – fie faptul că s-a ajuns la o satisfacție a cererii, vedem că se construiește peste tot și cine a vrut locuință, și-a cam luat; 2- fie disponibilitatea oamenilor de a plăti nu mai e așa mare și mai stau în expectativă. Prețurile au crescut cam mult și nu e normal’, a declarat pentru Libertatea, Adrian Bența, consultant financiar.

De partea cealaltă, analistul imobiliar spune că nu prețurile sunt problema, ci dobânzile, care au crescut masiv odată cu majorarea indicelui ROBOR.

‘Problema este legată de creșterea ROBOR, care a dus la creșterea dobânzilor. Cererea solvabilă a scăzut. Acum un an, ROBOR era de 0,8%, acum e peste 3%. Mai mult, BNR intenționează să limiteze gradul de îndatorare, ceea ce va scădea din nou gradul de persoane solvabile. BNR ia aceste măsuri pentru a-i proteja pe cei care iau credite de noi creșteri ale dobânzilor. Nu există prețuri prea mari sau mici, nu împărtășesc opinia celor care zic că prețul este prea mare. Prețul e cel acceptat de piață’, a spus Zilișteanu, citat de sursa mai sus menționată.

Citește și:

EXCLUSIV! Adevărată lovitură de teatru! Răsturnarea privitoare la sumele colosale plătite de Statul Român pentru operațiile de schimbare de sex

EXCLUSIV Avem calculele complete! Ce înseamnă, de fapt, creșterea salariului minim – Sumele reale pe care le vor încasa angajații și statul român

Lovitură puternică pentru Orange! Cum își înșela clienții

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare