sursa foto:  antena3.ro

Traian Băsescu trage un imens semnal de alarmă! ‘Toată zona este blocată’. Atac la Guvernul PSD-ALDE

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, trage un puternic semnal de alarmă și pune la zid Guvernul PSD-ALDE.

Preşedintele de onoare al PMP a declarat. miercuri, la Braşov, că semnarea acordului pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă cu o companie chineză va duce la „o dependenţă tehnologică” de China.

Mai mult fostul șef de stat susține că Guvernul PSD-ALDE a blocat toată zona de energie, „când vine vorba de parteneriate”.

„Vă pot informa că oferte sau intenţii de a participa la acest proiect au existat şi de la mari companii din SUA şi de la canadieni, care au şi construit reactoarele 1 şi 2. Din păcate, se pare că guvernul României a optat pentru varianta chineză. Reactoarele nucleare de tip Candu implică o tehnologie de vârf, care este tot timpul într-un proces de modernizare, iar a introduce în sistemul energetic românesc tehnologia chineză înseamnă dependenţă de un stat care ne este prieten, dar nu aliat, înseamnă dependenţă tehnologică de China, care este încă departe de performanţele tehnologice ale SUA şi Canadei, care sunt şi ele interesate de acest proiect”, a afirmat Băsescu.

El a amintit de „celebra” lege a redevenţelor pentru producţia de gaze şi ţiţei offshore şi care, prin condiţiile ei, ar fi „alungat partenerii occidentali”, menţionând compania Exxon, care dispune „de toată tehnologia forării, a descoperirii zăcămintelor de la Marea Neagră şi de tehnologia exploatării în siguranţă”, însă, pentru moment, a suspendat investiţia.

Totodată, Băsescu a amintit de îngrijorările exprimate de secretarul de stat al SUA, Rick Perry.

„Puse cap la cap, firme americane au manifestat intenţie pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, dar guvernul a optat pentru China, ceea ce este în neregulă, pentru că americanii ar fi avut capacitatea să upgradeze capacităţile pe care le-ar introduce la aceste reactoare şi, în al doilea rând, remarcăm faptul că aproximativ toată zona de energie este blocată de guvernul PSD-ALDE când vine vorba de parteneriate”, a afirmat fostul şef al statului.

În data de 8 mai, SN Nuclearelectrica SA, unde statul român deţine majoritatea acţiunilor, compania de stat China General Nuclear Power Corporation şi CGN Central and Eastern Europe Investment au semnat Acordul Investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea Proiectului la Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că guvernul român vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat. Întrebat într-o dezbatere din subcomisia pentru energie a Congresului SUA dacă e îngrijorat de faptul că România construieşte cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de kilometri distanţă de baza militară Mihail Kogălniceanu, Perry a răspuns afirmativ.

Vezi și

Răsturnare de situație! Ce a ascuns Poliția Română în scandalul momentului

Frații Dedeman dau din nou lovitura! Profituri uriașe față de 2018

Ordinul se aplică de azi! Schimbarea care vizează milioane de români

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare