medici asistente spitale pacienti coronavirus covid

E haos în spitale! A revenit criza de echipamente medicale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

Odată cu înmulțirea cazurilor de COVID-19  în spitale din România reapare lipsa echipamentelor medicale. Medicii spun că încearcă să stea cât mai mult îmbrăcați în echipamentele de protecție pentru a nu le consuma repede. 

 

Cadrul medical ne arată mâinile:

– După câte ore sunteți, doamnă, așa?

– Șase.

Apoi ne arată fața, brăzdată de dungi adânci.

– De la elasticul de la combinezon, așa e după fiecare tură, explică femeia. Da, suntem epuziati și dacă se întâmplă ceva și nu am alt om, intru iar, spune ea.

Un cadru medical arată urmele lăsate pe față de elasticul de la echipamentul de protecție Foto: Digi24.ro

„Sunt încă pozitiv, da, sunt bun!”

 

În timp ce cadrele medicale spun că sunt extenuate, unii pacienţi nu îşi dau seama că dacă pleacă pozitivi din spitale ar mai putea infecta şi alte persoane, care ajung tot în unităţile sanitare.

– De ce ați ales să plecați din spital?

– Păi, m-am făcut bine! susține pacientul care tocmai a urcat în ambulanță. M-am făcut bine, nu mă simt bolnav, mă duc acasă la familia mea, la copiii mei.

– Păi încă sunteți pozitiv…

– Da, sunt bun, spune pacientul, care pare să asocieze termenul „pozitiv” cu ceva de bine.

– Nu vă e teamă?

– Am familia singură, nu am pe nimeni acasă. Am o nevastă bolnavă rău! Trebuie să mă duc să văd ce e cu ea. Am copii…

Pacienții tot mai mulți, echipamentele tot mai puține

 

În timp ce numărul pacienților crește, materialele de protecție se împuținează.

„Am înțeles că în magazia spitalului nu mai e niciun echipament! Ce consumăm săptămâna asta, dacă nu primim săptămâna viitoare, nu o să avem cu ce să ne îmbrăcăm! Da, e criză. Sunt mulți pacienți, se intră de multe ori”, spune Tatiana Neamțu, medic-șef la Cardiologie în spitalul COVID de la Târgu Cărbunești, județul Gorj.

– Ce faceți dacă nu aveți echipement?

– Nu m-am gândit. De intrat vom intra! Acasă nu o să stăm. Sau afară…Din bandaje, cârpe ne facem echipament!

Cadrele medicale stau şi câte șase ore în combinezoane, timp în care nu pot să mănânce, să bea apă sau să meargă la toaletă.

„Cu greu ne descurcăm! Sunt obosiți, extenuați. Ne odihnim când plecăm de aici ca să o luăm de la capăt!”, spune dr. Tatiana Neamțu.

 – De cât timp stați în costum?

– De la ora 8:00. Am 6 ore…Nu, nu mai rezist! Sunt leoarcă, curge apa pe mine efectiv. Simt că nu mai pot respira.

„Tura care intră să se ocupe de tot ceea ce e nevoie prelungește această perioada pentru că nu știm cât de mult se va prelungi perioada în care o să fie nevoie de aceste echipamente și încercăm să le economisim cât de mult putem”, spune Mariana Văduva, șefa secției ATI.

Pacienții, impresionați de efortul cadrelor medicale

 

Pacienţii văd efortul pe care îl fac medicii, asistentele şi infirmierele.

„Foarte greu! Vin de dimineață la noi și mai ies la ora 1:00. Le simt când vin aici și ne iau tensiunea, ne fac electrocardiograma și ne dau medicamentele, cum efectiv își trag respirația. Se sufocă, vedem cum le curge transpirația pe față!” – povestește o pacientă.

„Când am văzut cum ne îngrijesc mi-a venit puterea. Am mâncat forțat. Nici apă nu am putut să beau două săptămâni”, spune o altă femeie internată.

„Seara ne întreabă dacă vrem cafea și vine și ne bat în ușă să ne luăm cafeaua. Eu așa ceva nu am întâlnit!” – mărturisește prima pacientă.

Un manager face apel la donații

 

Pentru a face faţă valului de pacienți, managerul spitalului face apel inclusiv la donații.

„Cine vrea să doneze îl rugăm frumos și este binevenit, pentru că perioada de vară am crezut că e una de relaxare și pentru pregătire pentru următoarele luni de toamnă, când s-a zis că va fi un alt val”, spune Constantin Târziu, managerul spitalului de la Târgu Cărbunești.

La Spitalul din Târgu Cărbuneşti s-au îmbolnăvit de COVID-19 două cadre medicale care au luat virusul din comunitate, conform celor de la Digi24.ro.

O altă situație dezastruoasă este la căminul pentru persoane vârstnice din Craiova unde s-a dezvoltat un focar de infecție cu coronavirus.

„În momentul în care îi vezi: Doamnă, nu mai pot! Mor! Te doare sufletul că nu poți să faci nimic pentru ei”, povestește Cristina Giurescu, fostă infirmieră.

Personalul medical a ajuns la capătul puterilor. Inițial, 24 de persoane infectate au fost confirmate în data de 27 iulie. Numărul persoanelor confirmate cu COVID-19 de la Căminul pentru bătrâni a ajuns între timp la 126. Unii dintre angajați au cedat și şi-au dat demisia. Spun că nu au fost luate măsuri la timp.

– Suntem izolați aici 14 zile să stăm cu bătrânii infectați pozitiv. Din lipsă de personal, pentru că fetele s-au îmbolnăvit și au mers în spital, spune Cristian Giurescu.

– Ce echipament va dădeau?

– De unică folosință, care ni se spunea să încercăm să-l refolosim și să folosim cât mai puține mănuși, vizieră, o mască de unică folosință.

– Cât timp o foloseați?

– Toată ziua. La fel ca și mănușile 2-3 perechi pe zi. Echipamentele de unică folosință la un moment dat li s-a cerut la fete să le dezinfecteze, să le pună la uscat, ca să la refolosească, povestește Cristina.

– Mască au bătrânii?

– Nu există așa ceva dată pentru ei. (…) Sunt persoane care au fost trimise pozitiv de la spital înapoi și au decedat aici.

– De ce s-a ținut așa mare secret?

– S-a spus că DSP-ul așa a hotărât. Inițial, s-a spus carantină de 7 zile pentru personal, să stea aici, și după care au mai ieșit fete pozitive și au spus să rămânem 14 zile, că este lipsa de personal, povestește fosta infirmieră.

Direcția de Sănătate Publică Doj se apără și susține că s-au luat toate măsurile necesare.

„S-au luat toată măsurile care se pot lua la un cămin de rezidenți de către medicii epidemiologi, medici care au peste 30 de ani experiență în acest domeniu. În momentul în care a dispărut starea de urgență, personalul nu a mai fost carantinat 14 zile. Personalul venind din exterior, a putut să aducă acest virus în cămin”, susține Iuliana Manea, reprezentant DSP Dolj.

„Am solicitat o inspecție la fața locului pentru a identifica care sunt măsurile care s-au luat și de ce numărul de infectari a crescut așa de repede în ultima perioadă. A reieșit un număr mare de persoane infectate”, a declarat Nicușor Roșca, prefectul de Dolj.

Personalul de îngrijire pozitiv Covid-19 a fost izolat pentru evaluare clinică, paraclinică şi tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova, informează cei de la Digi24.ro.

Citește și:

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

EXCLUSIV Am deslușit misterul! Cine sunt Ciprian Napi și Richard Rinu, ultimul fiind arestat pentru uciderea lui Emi Pian

Document. Lovitură pentru Cristian Popescu Piedone! Acțiune în instanță demarată împotriva sa

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare