tv

LG OLED sau Samsung QLED: pe care să îl alegi?

Dacă vă gândiți să cumpărați un nou televizor, probabil că sunteți nehotărât în ​​ceea ce privește tipul de tehnologie de panou care există, mai ales între OLED și QLED. Cele două tehnologii sunt relativ noi, dar tot mai multe dispozitive le folosesc, deși este adevărat că problema ambelor este că fiind atât de noi, sunt destul de scumpe și în majoritatea cazurilor sunt potrivite doar pentru bugete mari. În orice caz, vom vedea mai întâi în ce constă fiecare dintre ele și apoi vom compara principalii parametri ai acestora pentru a discerne care dintre cele două tehnologii este mai bună astăzi. Comparând un TV LG OLED și un TV cu QLED de la Samsung, vom putea înțelege care este mai potrivit pentru nevoile noastre.

Tehnologia Samsung QLED

Tehnologia QLED a fost patentată de Samsung, dar este folosită și de mărci precum Sony și Hisense, printre altele. QLED înseamnă Quantum Dot LED. Este o evoluție a LCD-urilor LED actuale, deoarece include puncte cuantice în straturile care alcătuiesc LCD-ul. Aceste puncte cuantice sunt molecule microscopice conținute într-o peliculă care, atunci când lumina de la iluminarea LED-ului le lovește, o absoarbe și apoi o transmite prin straturile ecranului LCD, prin urmare sunt transmisive. Imaginile sunt create de un sistem inteligent care filtrează exact cantitatea de lumină și culoare necesară, combinând în același timp diminuarea luminii de fundal cu LED-uri și obloanele luminoase care creează negrul.

Tehnologia LG OLED

Tehnologia OLED a fost creată și patentată de LG, deși astăzi este folosită și de alte mărci precum Panasonic, Philips sau Sony. OLED înseamnă Organic Light Emitting Diode. Cu alte cuvinte, pixelii sau LED-urile din panourile OLED produc și emit propria lor lumină și culoare, motiv pentru care sunt emisive. Pentru a crea culoarea neagră, pur și simplu stingeți LED-ul.

Calitatea imaginii QLED vs OLED

În continuare vom vedea ce diferențe există între calitatea imaginii oferită de un TV QLED și un TV OLED. Pentru aceasta ne vom concentra pe nivelurile de negru și contrastul pe care le produc, unghiul de vedere, luminozitatea, spațiul de culoare și o serie de alte caracteristici de performanță importante.

Una dintre caracteristicile definitorii ale calității superioare a imaginii este capacitatea de a produce negru profund și închis. Acest lucru se datorează faptului că, datorită acestui lucru, se obține un contrast mai mare în culori. Toate acestea se traduc în imagini mai realiste. Un TV QLED obține culoarea neagră prin diminuarea avansată a luminii de fundal care strălucește pe ecranul LCD prin selecția de LED-uri care nu trebuie să fie complet aprinse. Problema este că există întotdeauna o parte din acea lumină de fundal care se filtrează, iar aceasta este ceea ce se numește Epurarea Luminii. Rezultă un negru mai gri și decolorat. Și, prin urmare, contraste mai rele. Pe un TV OLED, negrul se realizează prin stingerea LED-urilor necesare. Prin urmare, negrul care se realizează este total. Este un negru pur, iar contrastul care se realizează este perfect.

La televizoarele cu panouri LED, precum QLED-urile, unghiul optim de vizualizare este în centrul ecranului. Din acest motiv, arata cel mai bine daca te afli in fata televizorului, iar pe masura ce te deplasezi intr-o parte sau alta, calitatea imaginii si contrastul scad. Pe televizoarele OLED puteți vedea imaginea fără degradare până la unghiuri de până la 84º. Sunt ecrane uniforme și păstrează aproape perfect fidelitatea imaginii.

Inițial, panourile OLED erau extrem de scumpe, dar prețul lor a scăzut constant de-a lungul timpului de la lansare. La rândul lor, ecranele QLED tocmai au ajuns pe piață așa cum se spune și sunt încă foarte scumpe. La aceeași dimensiune a ecranului, OLED-urile sunt mai ieftine (deși ambele tehnologii sunt destul de scumpe astăzi). 

Cu siguranță, dacă doriți un nou televizor, un LG OLED ar fi ideal, dacă căutați imagine clară și contrast perfect. De asemenea, experiența de vizualizare este mult superioară pentru un LG OLED.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare