sursa foto:  capital.ro

Traian Băsescu:`Poporul român nu-și va dobândi demnitatea până când nu va rezolva această nedreptate istorică!`

Foarte mulți vorbesc degeaba despre Moldova pentru că nu înțeleg nimic și lucrul acesta puteți să-l vedeți în abordarea politică din România. Lipsa de înțelegere a ce înseamnă România ciuntită este atât de mare, încât subiectul reunificării țării este un subiect care mai mult plictisește dacă îl aducem în discuție. (…) Dincolo de asta, avem un act politic extrem de important, rezoluția Parlamentului European cu privire la Pactul Ribbentrop – Molotov și pe care eu am considerat că trebuie tratată că o continuare a declarației Parlamentului României că este gata pentru unirea cu Republica Moldova.

Unirea trebuie să rămână obiectivul nostru fundamental: reîntregirea țării. Dacă privim la realitățile noi, după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie să recunoaștem că singura țară care nu a lichidat efectiv efectele Pactului Ribbentrop – Molotov suntem noi”, a afirmat Băsescu la Convenția Românilor de Pretutindeni.

El a explicat că „poporul român nu-și va dobândi demnitatea până când nu va rezolva această nedreptate istorică”.

„Adică, atât timp cât stăm pasivi și ne uităm că trăim după regulă lui Stalin și a lui Hitler, scuzați-mă, dar avem problema de conștiința, de responsabilitate națională. Eu nu vreau să dau lecții nimănui, dar românii trebuie să se trezească. Republica Moldova nu este o afacere, este o nevoie de restabilire a demnității unui popor. (…) Reunirea nu este posibilă să se întâmple atât timp cât nu există cifra magică a democrației: 50 la sută plus unu dintre cetățenii Republicii Moldova trebuie să voteze la un referendum sau în Parlament. Așa cum s-a făcut România Mare, ea se poate reface prin vot și democratic”, a mai spus europarlamentarul Băsescu.

Fostul președinte a apreciat că rezoluția Parlamentului European invită România să-și restabilească demnitatea.

„Eu cred că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea. Unii spun că ne costă bani. Da, ne costă bani, dar cu cât întârziem, cu atât va fi mai scumpă reunificarea. Alții spun ce ne aduce nouă reunificarea cu Republica Moldova. Dincolo de reîntregirea țării, care este un obiectiv fundamental și de revitalizare a națiunii, reunificarea ne aduce foarte multe din punct de vedere economic.

Imaginați-va potențialul agricol al României pus lângă potențialul agricol al Republicii Moldova. România ar deveni o adevărată putere agricolă (…). Este și o creștere a populației României cu 3,5 – 4 milioane, asta înseamnă creșterea puterii de vot în UE. Rămân un susțînător fără rezerve al reunificării că o datorie patriotică, nu o să mă convingă nimeni că după intrarea în UE și în NATO, al treilea obiectiv mare de țară nu ar fi reunificarea țării. Nu există un alt obiectiv care să se compare cu acesta și facem prea puțin pentru că acest lucru să se întâmple și ceea ce mai facem mai facem și prost”, a mai spus Băsescu, arată ziare.

Vezi și

Dumitru Coarnă, ‘ultimatum’ pentru Traian Berbeceanu și Marcel Vela: ‘În timp util’

Hellvig ambasador în locul lui Maior? ‘ceva este putred’ în sistem

Vești pentru toți românii! Începând cu luna februarie se acordă un nou tip de pensie

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare