X

Guvernul sare în ajutorul a sute de mii de români! Cine poate beneficia de ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie

În urma creșterii uriașe a prețurilor la gaze, combustibili și energie electrică, foarte mulți români vor avea probleme serioase cu plata facturilor. Persoanele cu venituri mici, care întâmpină probleme în acoperirea integrală a costurilor pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece, vor beneficia de un sprijin financiar pentru a acoperi o parte din plată.

În anul 2021 autoritățile au stabilit acordarea unui sprijin persoanelor care, din cauza sănătății, vârstei ori a veniturilor mici, nu-și pot acoperi necesarul minim de energie, pot primi de la stat o serie de ajutoare. Printre altele, persoanele cu venituri mici pot primi, de-a lungul întregului an, așadar, nu doar în sezonul rece, un ajutor pentru consumul de gaze, curent electric, lemne sau alți combustibili. Ajutoarele vizează acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei.

Astfel, potrivit Legii 226/2021, pe lângă ajutorul de încălzire, ce poate fi primit doar în sezonul rece, consumatorii vulnerabili pot primi și un ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, numit supliment pentru energie.

Suplimentul pentru energie reprezintă un sprijin financiar destinat consumatorilor vulnerabili și are ca scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință, asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate, și utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie.

Acest sprijin financiar se acordă lunar, pe parcursul întregului an, în plus față de ajutorul pentru încălzire, și are valori diferite în funcție de sursele energiei utilizate:

– 30 de lei pentru consumul de energie electrică;

– 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri;

– 10 de lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică.

Atunci când singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 de lei/ lună, potrivit Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

La suplimentul pentru energie au dreptul toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/ persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.

Suplimentul pentru energie se plătește direct titularului doar pentru consumul de combustibili solizi și/ sau petrolieri, în timp ce, în toate celelalte cazuri, banii se plătesc direct furnizorului.

Acest ajutor poate fi solicitat fie împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței, care se poate cere doar pe perioada sezonului rece (perioada noiembrie – martie), fie separat, însă numai dacă sunt îndeplinite condițiile privind veniturile lunare.

După cum scrie în lege, pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile şi persoanele singure trebuie să depună la primăria de care aparțin o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia.

Dupa cascada de vești proaste generată de criza economică și războiul din Ucraina, acum se întrevede și o rază de lumină.

Este vorba despre prețurile europene la gazele naturale care au scăzut pentru a treia zi, în condițiile în care combustibilul aflat în depozitele din Europa a depășit ușor norma sezonieră.

Marți, prețul de referință al gazelor a scăzut cu până la 2,5%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultima săptămână. Depozitele de gaze de pe continent sunt pline în proporție de 72%, față de media ultimilor cinci ani de 70,1%.

Europa s-a grăbit să își refacă stocurile de gaze înainte de sezonul de vârf al cererii de iarnă pentru a gestiona riscurile asociate cu aprovizionarea continuă din Rusia. Pentru a atinge acest obiectiv, a importat mult mai mult gaz natural lichefiat decât de obicei.

Fluxurile rusești prin Nord Stream, principalul gazoduct către continent, au fost în general stabile, la aproximativ 20% din capacitatea sa normală, de la sfârșitul lunii iulie, când Moscova a redus livrările de la 40%. Gazprom PJSC din Rusia a invocat probleme legate de întreținerea turbinelor, inclusiv întârzieri legate de sancțiunile care au dus la întârzierea returnării  echipamentelor, pentru reducerea fluxurilor.

Între timp, comenzile de gaze norvegiene au scăzut marți, după o scădere de 3,6% în ultimele patru zile. Mai multe instalații considerate cruciale pentru aprovizionarea Marii Britanii și a Europei continentale sunt fie în plin sezon de revizii, fie programate să înceapă în această săptămână.

Gazul olandez pe prima lună, referința europeană, s-a tranzacționat cu 2,5% mai ieftin, la 188,30 euro pe megawatt-oră, la ora 8:57, ora Amsterdamului, informează dcbusiness.ro

Tags: autoritati bani criza economica energie incalzire legii locuinte razboi Ucraina
Categorii: actual INSTANT ARTICLES

Exquis.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro