sursa foto:  homelight.com

Guvernul vine cu noi reglementări pentru mii de români: Acest tip de acte pot fi folosite în continuare chiar dacă au expirat

Toți românii care au actele personale expirate în perioada stării de alertă nu trebuie să se adreseze autorităților pentru eliberarea unor noi documente, ci le pot folosi în continuare pe cele expirate.

Acest lucru e posibil fiindcă, așa cum stabilește Legea 55/2020, “[v]alabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.

Apoi, luând în calcul faptul că starea de alertă se va aplica până, cel puțin, spre jumătatea lunii martie, persoanele care au documente expirate în această perioadă le vor putea folosi astfel până spre jumătatea lunii iunie 2021.

În mod evident, dacă se decide prelungirea stării de alertă, documentele personale expirate se vor putea folosi și după jumătatea lunii iunie. Având în vedere situația actuală și stadiul campaniei de vaccinare anticoronavirus, sunt șanse mari ca starea de alertă să fie prelungită cel puțin până la jumătatea anului 2021.

Astfel, putem vorbi despre prelungirea, printre altele, a unor documente precum cele de identitate (buletin/ card de identitate, viză de flotant etc.), permisele auto și, în anumite cazuri, autorizațiile de circulație provizorie.

În cazul autorizației de circulație provizorie, valabilitatea documentului se prelungește doar dacă există o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru mașina înscrisă în el.

În plus, Legea 55/2020 stabilește și o excepție de la regula prelungirii valabilității documentelor personale cu trei luni de la încheierea stării de alertă. Mai exact, dovezile înlocuitoare ale permiselor de conducere (cu drept de circulație) rămân valabile pe toată perioada stării de alertă, dar și timp de zece zile de la încetarea acesteia. Așadar, dovezile nu vor rămâne valabile, ca în cazul altor documente, până, cel puțin, în luna iunie.

 Notă:  E important de menționat aici că valabilitatea inspecției tehnice periodice nu se prelungește automat în această perioadă, din moment ce nu se prelungea nici în perioada în care se aplica starea de urgență. Pe de altă parte, nici valabilitatea pașapoartelor nu se prelungește automat.

Totuși, chiar și acum, cei ce, din diverse motive, vor să-și preschimbe actele expirate a căror valabilitate se prelungește automat se pot adresa autorităților, dar e bine ca înainte de a se duce la ghișeele acestora să se intereseze care sunt condițiile în care pot face asta (poate e nevoie de programare ori există restricții privind numărul de persoane din interior) sau dacă și în ce fel se poate rezolva situația, măcar parțial, din fața calculatorului, informează avocatnet.ro

Citește și:

Dat jos de mineri în anii ’90, Petre Roman acuză că ‘o mafie politică’ a decis că trebuie să plece! Sfatul pentru Florin Cîțu

Veste bună de la Guvern pentru toți cei care contribuie la Pilonul II de pensii private obligatorii

Nici urmașii răzeșilor lui Ștefan cel Mare nu spun pas la nepotisme! Fiică de secretar de stat USR-PLUS, angajată la cabinetul unui parlamentar al Alianței

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare