Mare atenție! A fost modificată o lege privind contruirea fără autorizație

Parlamentarii au modificat Legea 50/1991, astfel încât cine construiește fără autorizație nu mai este posibil decât de o simplă amendă contravențională. 

Senatorul Marius Marinescu, inginer constructor, a vorbit în exclusivitate pentru DC News, despre efectele modificării unei legi despre care a spus că este criminală. Vorbim despre modificarea Legii nr. 50/1991, eliminând sancțiunile privind faptele penale pentru construirea fără autorizație. În consecință, oricine construiește fără autorizație, conform noului act normativ, este pasibil doar de amendă contravențională.

”Nu este o noutate influența mafiei imobiliare în legislația din România. De curând, în Parlament, în ajunul Crăciunului, în ultima zi de plen, pe 19 decembrie 2018, a fost adoptată modificarea legii nr. 50/1991, eliminând sancțiunile privind faptele penale pentru construirea fără autorizație. În consecință, oricine construiește fără autorizație, conform noului act normativ, este pasibil doar de amendă contravențională.

Aplicarea acestei legi periclitează siguranța cetățenilor, duce la distrugerea arhitecturii urbane, la dispariția spațiilor verzi și a ecosistemului din ariile naturale protaje. Oricine se poate trezi cu un bloc turn contruit pe aliniamentul proprietății sale, fără nicio legătură cu regimul de înălțime și arhitectura zonei. Mai mult decât atât, dezvoltatorii imobiliari vor fi tentați să economisească la sânge materialele de construcție necesare unei structuri de rezistență cerute de normele în domeniu.

Ne închipuim ce dezastru ar produce un seism cu magnitudine de peste 7,4 pe Richter, similar celui din 1940. Această lege permite chiar și construcții peste rețelele de alimentare cu gaz metan, energie electrică sau termică, fără sancțiuni penale.

Dispar sancțiunile penale și în cazul lipsei unui aviz ISU. Căile de acces vor deveni inutilizabile în caz de calamitate, să ne amintim de tragedia de la clubul Colectiv!

Vorbim clar despre o lege cu dedicație. Procesele penale aflate acum pe rolul instanțelor se vor încheia în favoarea inculpaților. Cu siguranță, zonele scumpe sunt vizate de mafia imobiliară. Nu este exclus ca și reședința președintelui din cartierul Primăverii să fie, în scurt timp, înconjurată de blocuri turn, punându-se în pericol securitatea sa.

În condițiile legislației actuale, o construcție ridicată fără autorizație este aproape imposibil de demolat. În urma unui abuz imobiliar, părții vătămate îi va fi aproape imposibil să lupte într-o instanță cu mafia imobiliară care are la picioare magistrați corupți.

Exemplific cu mastodontul de lângă Catedrala Sfântul Iosif. În ciuda unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile de a-l demola, din 2013, și a presiunile Vaticanului, autoritățile stau în genunchi în fața dezvoltatorului imobiliar, mai tare decât legea. Dar mai avem o mică speranță! Legea a fost contestată la CCR. Sperăm o sentință corectă și o poziție fermă din partea domnului Klaus Iohannis”.

Vezi și

Scandal-monstru! Polițiștii au făcut public fluturașul de salariu al lui Carmen Dan – Atac devastator la ministrul de Interne

Adevărata lovitură pe care Klaus Iohannis i-o dă Liei Olguța Vasilescu – Motivul real al respingerii ei (analiză)

Mare atenție! Autoritățile trag un semnal de alarmă! Ce medicament nu trebuie cumpărat

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare