sursa foto:  express.co.uk

Pentagonul: ‘Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva SUA sau a aliaților și partenerilor lor va fi inacceptabil și va conduce la sfârșitul acestui regim’

SUA consideră că armele lor nucleare sunt destinate să „descurajeze orice formă de atac strategic”, inclusiv convenţional, a avertizat Pentagonul în noua sa strategie nucleară dată publicităţii joi, potrivit AFP.

„Aceasta include utilizarea unei arme nucleare, indiferent de puterea sa, şi aceasta include atacuri foarte importante de natură strategică, cu utilizarea de mijloace non-nucleare”, a precizat în faţa presei un înalt responsabil din Ministerul american al Apărării, explicând că această nouă abordare este destinată „să complice luarea unei decizii” de către adversar, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că s-ar pregăti să utilizeze o aşa-zisă „bombă murdară”.

„Rusia şi-a desfăşurat agresiunea împotriva Ucraina sub ameninţare nucleară, cu declaraţii iresponsabile, exerciţii nucleare la date neprevăzute anterior şi minciuni privind o utilizare potenţială a armelor de distrugere în masă”, se precizează în acest document, publicat pentru prima oară în acelaşi timp cu noua strategie de apărare americană.

În timp ce SUA se aşteaptă la un test nuclear iminent al Coreei de Nord, Pentagonul avertizează că o lovitură nucleară din partea Coreei de Nord ar însemna „sfârşitul regimului” lui Kim Jong Un.

„Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva SUA sau a aliaţilor şi partenerilor lor va fi inacceptabil şi va conduce la sfârşitul acestui regim”, indică Pentagonul. „Nu există niciun scenariu în care regimul lui Kim ar putea face uz de arme nucleare şi să supravieţuiască”.

China a angajat un „efort ambiţios de expansiune, de modernizare şi de diversificare a forţelor sale nucleare, subliniază între altele Ministerul american al Apărării, care precizează că Beijingul „doreşte într-adevăr să deţină cel puţin 1.000 de ogive nucleare până la sfârşitul deceniului”.

Dar „Rusia este principalul rival al SUA cu forţele nucleare cele mai diverse şi cele mai capabile”, se precizează în document.

Rusia dispune de 1.550 ogive nucleare desfăşurate şi alte 2.000 nedesfăşurate.

„Arsenalul său nuclear modern, care ar urma să crească, reprezintă o ameninţare existenţială pe termen lung pentru SUA şi aliaţii şi partnerii noştri”, adaugă Ministerul Apărării, subliniind că „în anii 2030, SUA vor fi pentru prima oară în istoria lor confruntate cu două mari puteri nucleare (care vor fi) concurenţi strategici şi adversari potenţiali”, informează agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare