sursa foto:  bihon.ro

Se vinde RCS & RDS! Cine cumpără!

Omul de afaceri Zoltan Teszari vrea să ofere posibilitatea mai multor acționari ai RCS & RDS să-și vândă acțiunile, motiv pentru care, potrivit unor surse de pe piața financiară, dorește să iasă pe bursă până la sfârșitul lunii mai. Orădeanul care deține în prezent 47% din capitalul firmei are ca obiectiv și atragerea unor investitori străini puternici care să vină cu forțe proaspete în companie

Vânzarea care se pregătește reprezintă 20-30% din acţiuni, ceea ce înseamnă o tranzacţie de 500-600 mil. euro. Compania de cablu, internet şi telefonie mobilă este evaluată între 1,5 şi 2 mld. euro, conform Ziarul Financiar.

Vezi și Dezvăluire incendiară! Colaborare între o firmă înființată de Ghiță și Ministerul Afacerilor Interne din Serbia

Conform ultimelor date, de la finalul lunii noiembrie, ceilalţi acţionari din RCS&RDS sunt Everest Trust – 14,6% în spatele căruia se află investitorul american Wayne Quasha, Eton Park cu 7,2%, Gustav Wurmbock, cu 3,79%, Matthias Eckert cu 3,29%, Ioan Ben­dei (omul de încredere al lui Teszari) cu 3,4%, Gheorghe Maftei cu 3,31%, Sfetozar Bugraski cu 3,2%. Un pachet de 14% din RCS este deţinut de alţi acţionari care nu sunt nominalizaţi în raportul companiei emis în no­iembrie 2016 odată cu vânzarea unor obli­gaţiuni şi refinanţarea unor datorii (bonduri de 350 mil. euro şi un credit de 1,7 mld. lei).

Pe 9 luni din 2016 RCS, care are operaţiuni în România, Ungaria, Spania şi Italia, a raportat venituri totale de 617 milioane de euro cu un profit operaţional (EBITDA) de 197 milioane de euro. Datoria netă totală a grupului era de 708 milioane de euro.

Vezi și Cât de bogat este Florin Călinescu – averea sa este impresionantă!

În 2015 RCS a raportat venituri de 750 mil. euro cu un EBITDA de 237 mil. euro.

Pentru operaţiune de ieşire la bursă şi găsirea de investitori care să cumpere între 20 şi 30% din acţiuni, RCS a angajat un consorţiu format din băncile Citi şi Deutsche Bank pentru piaţa globală, Wood din Cehia pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est, BRD, Banca Transilvania şi Raiffeisen pentru piaţa locală.

Ieşirea pe bursă a RCS, companie care are creşterea cea mai mare de pe piaţa de telecom şi care, invidiată şi urâtă de ceilalţi competitori pentru stilul agresiv de câştigare de clienţi şi preţurile mici oferite, ar reprezenta un moment de glorie pentru Bursa de la Bucureşti, care are nevoie de companii private pentru a trece la un alt nivel. La finalul lui 2007 Teszari a mai încercat să iasă cu RCS pe bursă la Londra sau New York, dar operaţiunea a căzut întrucât începuse criza

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare