sursa foto:  rowater.ro

Administrația Națională Apele Române vine cu vești bune: Coeficientul de umplere al lacurilor de acumulare a crescut la peste 72%

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), a transmis printr-un comunicat de presă că, coeficientul de umplere al lacurilor de acumulare a crescut la peste 72,07%. Volumul disponibil, la acest moment, în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,12 miliarde de metri cubi de apă, scrie agerpres.ro

 

 

 

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al ANAR, transmis AGERPRES, volumul disponibil, la acest moment, în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,12 miliarde de metri cubi de apă (faţă de 3,05 miliarde cât era în luna august, dar în scădere faţă de începutul lunii iulie 2022, când era de 3,45 miliarde de metri cubi de apă).

„Acesta este suficient pentru satisfacerea necesarului de apă pentru toţi beneficiarii din localităţile mari care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă. Estimăm că, la sfârşitul lunii septembrie, în cele 40 de lacuri de acumulare, cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom reuşi să menţinem un coeficient de umplere de peste 62%.

Administraţia Naţională „Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială. În special în această perioadă, vă reamintim că este nevoie să folosim raţional resursele de apă în direcţia economisirii acestora. Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor. Nu uitaţi de recomandările noastre din ghidul de economisire a apei”, se menţionează în comunicat.

Conform Raportului de monitorizare realizat de către specialiştii de la „Apele Române”, precum şi de la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă, în continuare, 513 localităţi se alimentează restricţionat, după cum urmează: 124 de localităţi (din 16 judeţe – Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Teleorman, Braşov, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa) care dispun de sisteme de alimentare cu apă; 389 de localităţi (din 10 judeţe – Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Hunedoara) care nu dispun de sisteme de alimentare cu apă.

„Este vorba despre un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor de la nivel naţional care sunt la această oră (parţial) secate. În toate aceste localităţi, necesarul de apă este asigurat cu restricţii din sursa de apă subterană”, notează sursa citată.

Fenomenul de secetă se menţine în special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova care nu au sistem de alimentare cu apă centralizat, iar cele mai afectate judeţe sunt: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, în special acolo unde nu există un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apă este asigurat cu preponderenţă din puţuri sau foraje.

În ceea ce priveşte situaţia de pe Dunăre, debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere, până la valoarea de 1.950 mc/s, mai puţin de jumătate din media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat, Tr. Măgurele – Zimnicea şi Isaccea – Tulcea, staţionare pe sectoarele Bechet – Corabia, Giurgiu – Olteniţa şi la Galaţi, respectiv în scădere pe sectorul Călăraşi – Brăila.

Totodată, la staţia hidrometrică de la Cernavodă nu sunt probleme în asigurarea debitului necesar pentru funcţionarea celor două grupuri ale CNE Cernavodă, întrucât mai sunt 0,59 metri (59 cm) până la atingerea treptei II (de avertizare). Aceasta valoare se va menţine şi va creşte până la un metru, ceea ce va permite funcţionarea ambelor grupuri.

Prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) arată că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere şi va ajunge până la valoarea de 2.400 mc/s, în data de 1 septembrie, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare