sursa foto:  impact.ro

Analistul de politică externă H.D. Hartmann: ‘Sunt sub 5% șanse să intrăm în Schengen. În spatele Austriei sunt interese fundamentale care au intrat în coliziune cu creșterea importanței României pe flancul estic’

Analistul de politică externă H.D Hartmann a lăudat strategia României de a merge la vot în JAI pentru aderarea la Schengen, dar avertizează că Austria nu este singura care ni se opune. 

„Din punctul meu de vedere, sunt sub 5% şanse să intrăm în Schengen pe 8 decembrie. Eu când am auzit, din surse de la Bruxelles, că România şi Bulgaria nici măcar nu vor intra pe ordinea de zi a întâlnirii de la JAI, am spus că e o problemă. Aceasta ar fi însemnat o amânare pentru februarie. 

România cere vot. Dacă votul este negativ, iar veto-ul austriac e anunţat clar, fără dubii, pierdem încă cinci ani. Nu ştiu, în interesele fundamentale ale statului român, dacă impunerea unui vot este soluţia cea mai bună. Dar aici sunt strategiile ascunse. 

Strategia este să se demonstreze că este vina unui singur stat. Am impresia că analiza este perfectă din punct de vedere al salvării a doua instituţii fundamentale statului român, preşedinţia şi biroul primului ministru. O strategie foarte bună, dar eludează interesul. Austria, oameni buni, nu e singură. În spatele Austriei sunt interese fundamentale care au intrat în coliziune cu creşterea importanţei României pe flancul estic. Nu m-ar mira ca într-o analiză adâncă să existe cel puţin alte două state europene, membre ale UE, care să sprijine pe ascuns poziţia Austriei”, a declarat H.D Hartmann, conform dcnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare