sursa foto:  capital.ro

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘Programul Prima Casă e o adevărată misiune imposibilă. Sfatul meu, pentru cei care vor să își cumpere o casă, e să caute cea mai bună ofertă’

Analistul economic Adrian Negrescu susține că pentru mulți dintre români, programul Prima Casă e o adevărată misiune imposibilă.

”Pentru mulți dintre români, programul Prima Casă e o adevărată misiune imposibilă. De ce? Pentru că nu se pot încadra din punct de vedere al veniturilor la cerințele băncilor implicate în sistem. Pentru a lua un credit de 60.000 de euro, adică a cumpăra o garsonieră sau un apartament mic cu două camere, ai nevoie de un venit minim, undeva pe la 5.000 de lei, pentru că rata va fi de 2.400-2.500 de lei. Iar dacă vrei o casă puțin mai mare, undeva la trei camere, poate chiar un apartament de până în 120.000 de euro, ai nevoie de un venit minim net de 9.400 de lei, pentru că rata va fi undeva dincolo de 4.000-4500 de lei, în funcție de ofertele băncilor”.

Analistul Adrian Negrescu a subliniat faptul că:

”În condițiile în care prea puțini români câștigă acești bani, gândiți vă că venitul mediu net pe cap de locuitor, potrivit datelor de la Statistică, e undeva pe la 2.660 de lei, e aproape imposibil să te încadrezi cel puțin în anul 2023 la un credit prin Prima Casă, mai ales că cei care accesează aceste credite sunt în general oamenii la început de drum, tineri care au salarii mici și care își doresc să aibă o casă. Rolul statului, ajutorul statului din această perspectivă este unul inutil și imposibil de aplicat în actualele condiții bancare”.

Expertul a spus că: ”Nu mă aștept ca programul de 1,5 miliarde de lei pe care statul îl propune pentru creditele din Prima Casă, nici măcar un sfert din el să nu fie cheltuit în 2023. Gândiți-vă că anul trecut, aproape o treime din bani nu au fost cheltuiți și anul trecut am avut dobânzi la jumătate față de cele practicate în prezent”.

Economistul are un sfat pentru cei care vor să își cumpere în acest an o locuință:

”Sfatul meu, pentru cei care vor să își cumpere o casă, e să caute cea mai bună ofertă. Nu există un moment optim pentru a lua o casă. Există doar oportunități.  Atunci când îți cumperi un apartament trebuie să te gândești în primul rând la locație, să fie într-o zonă unde ai transport în comun, să ai o școală, să ai un magazin alimentar, să ai potențialul de a revinde apartamentul respectiv atunci când va fi nevoie, la un preț mai mare decât cel cu care l-ai cumpărat.

Deci, să ne uităm întotdeauna la schimbările prin care trecem în viață, pentru că nu mai trăim vremurile în care te angajai într-un loc de muncă și ieșeai la pensie din aceeași apartament, de la același loc de muncă”, a subliniat Negrescu și a contuat explicând că: ”Piața muncii s-a schimbat fundamental. Astăzi stăm într-un oraș, mâine poate lucram în altă parte, astăzi poate avem anumite nevoi, mâine poate se schimbă și avem nevoie de o locuință mai mare”.

În concluzie, Adrian Negrescu a spus că:

”Atenție mare la ce locuință avem nevoie. Să gândim întotdeauna în perspectiva următorilor 10 ani, atunci când ne cumpărăm o locuință. Mare atenție la preț, pentru că dacă cumpărăm o locuință prea scumpă, s-ar putea ca atunci când vom dori să ne mutăm într-o altă locuință, să vindem în pierdere.

Deci, mare atenție la acest lucru”, a spus economistul și a atras atenția la modul în care se iau credite: ”legate de modul în care ne luăm creditul, trebuie să fim atenți să nu depășească rata potențialul nostru de câștig. Să nu luăm în calcul niciodată faptul că vom câștiga mai mult în viitor. Nu există nicio garanție că vom câștiga mai mult, astfel încât, dacă rata depășește mai mult de 25% din venit din venitul net real devine o problemă. Trebuie să fim foarte atenți la acest lucru”, a conchis analistul economic Adrian Negrescu, conform dcbusiness.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare