sursa foto:  facebook

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘Proiectul de buget pe 2023 nu va fi altceva decât o poveste frumoasă, de sărbători. Sper că autoritățile să nu trateze anul 2023 că fiind doar un an de tranziție către sezonul electoral 2024’

Bugetul pe 2023 e ca o poveste de Crăciun, bună de spus la gura sobei (dacă aveți lemne), cu happy end și multe promisiuni de bine, spune analistul economic Adrian Negrescu.

Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă, se arată în Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2023 publicat marţi de Ministerul Finanţelor.

Produsul intern brut în preţuri curente este estimat în creştere la 1.552 miliarde de lei, de la 1.396 miliarde de lei în acest an.

Deficitul bugetar ESA în anul 2023 este calculat la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2026 la 2,9% din PIB, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,95% din PIB. Deficitul bugetar cash atinge în anul 2024 valoarea de 2,95% din PIB, cu care se încadrează in regulamentele europene, se arată în documentul citat.

Analistul economic a vorbit despre Bugetul 2023 pentru DCBusiness.

„Proiectul este, în esență, o culegere de estimări super-optimiste în privința anului 2023, bune de un discurs pozitiv de Revelion, menit să inspire un aer de optimism și pozitivism în ceea ce privește noul an. Are atât de multe elemente pozitive, de ajungi să te întrebi dacă realitatea în care trăim nu e cumva diferită față de cea percepută de autorități, de ,,scriitorii de bugete’’ de la Palatul Victoria.

În 2023, în timp ce Europa se va află mai mult că sigur în recesiune, România va creşte economic cu 2,8%, îşi va reduce inflaţia la 8% şi va încasa mai mulţi bani la buget (+14%).

Mai mult, firmele vor angaja cu peste 70.000 de oameni mai mulţi decât în 2022 iar șomajul va fi de numai 2,7%.

Agricultură va reveni pe creștere, construcțiile vor răsări că ciupercile după ploaie, iar consumul va dudui, urmând să reprezinte principalul motor al încasărilor mai mari la buget. Avem doar un proiect care, cu siguranță, va fi modificat în Parlament și va include, în 2023, cel puțîn două rectificări în funcție de evoluția economiei.

La cum arată în prezent, nu ne rămâne decât să remarcăm optimismul bugetar.

Să nu rămânem însă doar cu optimismul și realitatea să ne ducă înspre pesimism, având în vedere modul în care se simte acum economia. Firmele și populația abia se descurcă cu banii, consumul s-a prăbușit pe fondul inflației, construcțiile înregistrează un recul puternic, ce va fi amplificat în 2023 de creșterea tva la locuințele noi etc. Semnale pozitive nu prea sunt într-o economie aflată la limita de avarie. Dimpotrivă. De la 1 ianuarie vin noi taxe pentru mediul de afaceri.

Ar fi bine că măcar zona de energie să o rezolvăm, să stopăm creșterile uriașe de prețuri. Și poate, în Parlament, la dezbaterea bugetului, vom vedea inserate și câteva amendamente care să ia în calcul reformele pe care le așteptăm și miza decisivă în privința investițiilor.

Altfel, proiectul de buget nu va fi altceva decât o poveste frumoasă, de sărbători.  Sper că autoritățile să nu trateze anul 2023 că fiind doar un an de tranziție către sezonul electoral 2024″, a declarat Adrian Negrescu, conform dcbusiness.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare