sursa foto:  stiri247.ro

Analistul militar Radu Tudor avertizează: ‘Rusia lansează atacuri ce se încadrează la crime de război. Vor mai fi incidente de acest gen. Explozii, drone sau rachete căzute accidental, bucăți sau integral’

Autorităţile române au identificat pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă.

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a afirmat despre dronele prăbușite pe teritoriul României că ”vor mai fi incidente de acest gen. Explozii, drone sau rachete căzute accidental, bucăți sau integral”.

 Apar și primele ipoteze luate în calcul de specialiștii militari.

„1.Bucățile de dronă descoperite sâmbătă sunt ale unui alt aparat de zbor fără pilot care a căzut accidental pe teritoriul României.

2.Elementele noi sunt căzute în urma loviturilor executate de sistemele de apărare ale Ucrainei, aflate la câteva sute de metri de malul românesc. Potrivit Armatei Ucrainene, din sutele de drone lansate în ultimele luni asupra porturilor Reni și Izmail, un procent semnificativ au fost lovite în zbor de armamentul apărătorilor, fragmentele căzând pe ambele maluri ale brațului Chilia.

3. Am mai spus-o: de la începutul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia, au fost, sunt și vor mai fi incidente de acest gen. Explozii, drone sau rachete căzute accidental, bucăți sau integral. România are cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina, iar în ultimele luni bombardamentele invadatorilor s-au intensificat pe granița de sud dintre noi și ucraineni.

Când loviturile sunt planificate la câteva sute de metri de frontiera noastră, în zona de nord a Deltei Dunării, efectele colaterale n-au cum să fie evitate. Rusia lansează atacurile ce se încadrează la crime de război (lovirea intenționată a unor obiective civile) din Peninsula Crimeea (ocupată ilegal) și de pe navele Flotei Ruse la Marea Neagră.

4. Esențial este să reținem că România, stat NATO aflat la stare de pace, nu are aceleași instrumente de intervenție militară precum Ucraina, stat nealiat, aflat în stare de război. Din punct de vedere juridic și constituțional, pozițiile celor două țări sunt radical diferite și implică mecanisme complet diferite, ce trebuie respectate ad-literam. O reacție militară românească independentă este complet exclusă. Orice gest militar se validează în interiorul NATO și poate reprezenta un act extrem de sensibil din perspectiva interpretării beligeranței, cu serioase consecințe ce pot fi intuite„, a precizat Radu Tudor pe blogul său.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare