sursa foto:  playtech.ro

Analistul politic Ion Bogdan Lefter: ‘PSD a făcut în ultimele săptămâni un joc ambiguu continuând să se delimiteze de PNL’

Analistul politic Ion Bogdan Lefter a vorbit despre moțiunea de cenzură inițiată de USRPLUS și AUR, susținând că în cazul în care aceasta va ajunge în plen, la vot, înainte de desfășurarea Congresului PNL, așa cum a cerut USRPLUS, premierul Florin Cîțu ar avea mai puține șanse să câștige șefia partidului. De asemenea, potrivit analistului, în cazul în care votul moțiunii de cenzură va avea loc cu o prezență slabă a parlamentarilor PSD, „moțiunea nu va putea fi adoptată și atunci vom putea spune că PSD, fie că o recunoaște sau nu, ar susține o formulă de cabinet minoritar liberal”.

„Curtea Constituțională are de reacționat la sesizarea depusă de către Guvern în legătură cu desfășurarea procedurilor de strângere de semnături și de depunerea moțiunii de cenzură semnată de către parlamentarii USRPLUS și AUR, în condițiile în care, din câte se pare, precedente decizii ale Curții nu au intervenit în acest tip de desfășurări procedurale. Curtea ar fi pronunțat anterior decizii conform cărora acest tip de sesizare nu vizează de fapt un conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament, prin urmare e posibil ca la nivelul Curții Constituționale, acțiunea grupării Florin Cîțu din interiorul PNL să fie respinsă. În acest moment, după cum se știe, miza principală din jurul acestei acțiuni de sesizare a Curții Constituționale nu e în sine decizia, ci data când ea va fi pronunțată.

În genere, Curtea Constituțională fixează termene nu foarte rapide, cu justificarea că e nevoie de un studiu atent care să ia în calcul absolut toate detaliile și implicațiile fiecărei spețe. Data anunțată deocamdată pentru pronunțare este cea de 28 septembrie, adică la câteva zile după Congresul PNL din 25 septembrie, a cărei desfășurare, gruparea din jurul actualului prim-ministru o pregătește în sensul preluării conducerii PNL de la Ludovic Orban, care la rând lui e mobilizat împreună cu echipa sa pentru a convinge un număr cât mai mare de delegați la Congres să îl voteze.

Dacă Curtea Constituțională s-ar pronunța mai rapid, înainte de congres, și traseul procedural al moțiunii de cenzură în Parlament ar continua, probabil că la congres echipa Cîțu ar avea șanse mult mai scăzute pentru că o pronunțare mult mai rapidă a Curții Constituționale ar fi presupus respectarea termenului de vot în plen legat de moțiune în termen de câteva zile.

Prin urmare, suntem cu toții martorii unui mic război electoral intern din PNL purtat cu toate armele și iată că și funcționarea Parlamentului, aplicarea Constituției, întreaga gestiune a țării sunt în acest moment influențate de o competiție politică pentru o funcție de conducere pentru actualul partid de la guvernare”, spune Lefter.

Prin moţiune de cenzură proprie pe care PSD-ul o va depune, la rândul lor, în Parlament, social-democrații vor să demonstreze că „își mențin poziția pe de-o parte critică, pe de altă parte independentă, și că ar fi gata să preia inițiativa dacă ceea ce AUR și USRPLUS au demarat nu ajunge la un vot efectiv”, spune analistul.

„PSD-ul este într-o situație mai degrabă inconfortabilă, pentru că nu își poate permite să admită public că ar susține PNL-ul în conflictul său cu USRPLUS și că ar fi dispus să susțină un cabinet Cîțu minoritar după ce au criticat permanent și în termeni foarte drastici prestația întregii echipe executive. PSD-ul nu își poate permite nici să se alinieze cu acțiunile USRPLUS și AUR pentru că în oricare dintre variante PSD-ul va părea că e un partid lipsit de inițiativă și ar fi dispus să accepte obedient ceea ce alții decid, în condițiile în care, în Parlament, social-democrații dețin cele mai numeroase grupuri de deputați și senatori. În aceste condiții, PSD a făcut în ultimele săptămâni un joc ambiguu continuând să se delimiteze de PNL, dar neacordându-și sprijinul și voturile din Birourile Permanente pentru grăbirea desfășurării procedurilor care să conducă la un vot asupra moțiunii de cenzură.

Ultima declarație a PSD, care constată tergiversarea procedurală a avansului moțiunii de cenzură USRPLUS-AUR ține de această atitudine pe care PSD ține să o comunice în continuare public, pretinzând că își menține poziția pe de-o parte critică, pe de altă parte independentă și că ar fi gata să preia inițiativa dacă ceea ce AUR și USRPLUS au demarat nu ajunge la un vot efectiv. Declarația făcută de liderii PSD trebuie privită mai degrabă ca o declarație politică decât ca o indicație de acțiune efectivă”, spune analistul.

În ceea ce privește o posibilă susținere tacită a liberalilor de către PSD, Lefter susține că acest aspect se va vedea abia după votul moțiunii de cenzură.

„E greu de spus acum. Atunci când în politică vedem un partid sau o grupare, ori un politician făcând un joc ambiguu, trebuie să așteptăm momentul în care partidul, gruparea sau politicianul sunt obligați să ia niște decizii și să facă niște mișcări efective.

Dacă vom ajunge la votul moțiunii de cenzură și atunci PSD-ul nu va vota pentru demiterea cabinetului Cîțu, dacă nu se vor prezenta toți parlamentarii PSD și, în acest fel, moțiunea nu va putea fi adoptată, abia atunci vom putea spune că PSD, fie că o recunoaște sau nu, ar susține o formulă de cabinet minoritar liberal, ceea ce cred însă, ca imagine, PSD-ul nu își poate permite în acest moment”, conchide Ion Bogdan Lefter.

Partidul Social Democrat va depune propria moţiune de cenzură în cazul în care CCR va da dreptate Guvernului în privinţa moţiunii depuse de USR PLUS şi AUR şi o va declara neconstituţională.

„Imediat ce Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la moţiunea de cenzură, există două posibilităţi: CCR o poate declara neconstituţională şi atunci vom depune noi, cei de la PSD, imediat, în Parlament, moţiunea de cenzură, vom invita celelalte formaţiuni politice să o semneze şi să vină să o voteze alături de noi. A doua variantă – să fie declarată constituţională şi atunci când va ajunge la vot în Parlament PSD va vota această moţiune”, a precizat Oprea, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.

USR PLUS a adresat preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, o solicitare oficială de preschimbare a termenului stabilit pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS, astfel încât o decizie să fie luată rapid, conform psnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare