Anunțul ministrului Alexandru Rafila- Când se dă startul campaniei de vaccinare antigripală!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că săptămâna viitoare începe campania de vaccinare antigripală. 
Mai mult, șeful de la Sănătate a transmis că vaccinarea efectivă se va putea face în unele farmacii sau la medicii de familie.

„Săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală. Medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul gripal, compensat integral”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că gripa sezonieră continuă să reprezinte o ameninţare, atât pentru populaţia aparent sănătoasă cât şi pentru persoanele aflate la extremele de vârstă sau cu diverse boli cronice, prin riscurile pe care le produce prin complicaţiile produse de infecţia cu virus gripal şi deces.

„Vaccinarea anuală de rutină împotriva gripei sezoniere, cu un vaccin autorizat, cu compoziţia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni care nu au contraindicaţii”, au transmis specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Sănătății, gupele la risc crescut de boală infecţioasă sunt:

  • gravide;
  • persoane cu boli cronice din grupa de vârstă 5 -64 de ani;
  • personal medical;
  • persoane cu patologie cronică variată:imonosupresie congenitală şi dobândită (boli autoimune, infecţie HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie; drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear; pacienţi cu boli cardiovasculare , boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializaţi), obezitate, boli metabolice cronice, patologie;
  • neurologică cronică, neoplazii.

Astfel, pentru sezonul epidemic 2022 – 2023, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat o cantitate de 1.500.000 de doze vaccin gripal sezonier. Din informaţiile raportate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, până la data de 21.05.2023, au fost vaccinate antigripal un număr total de 1.479.497 de persoane din grupele de risc.

Zilele trecute, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vor putea fi decontate vaccinurile gripale pentru categoriile la risc, iar de la 1 decembrie vor fi compensate şi alte tipuri de vaccinuri; regimul de decontare va fi cuprins între 50 şi 100%.

TAGS

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare