sursa foto:  jurnalul.ro

Apar noi informații despre salvarea Fabricii de Zahăr Luduș! ‘Vă spun că minunea s-a întâmplat’

În luna octombrie a anului 2023 a apărut informația că un grup de sute de fermieri din România, în fruntea căruia se află Teodor Aflat, a ajuns la un acord de principiu cu patronatul grupului francez Tereos SA, cel care deține Fabrica de Zahăr Luduș, pentru preluarea unității.

Acum apar noi informații privitoare la salvarea Fabricii de Zahăr Luduș de fermierii români. Teodor Aflat, unul dintre cei mai mari fermieri din zona Transilvaniei, a anunțat că la sfârșitul lunii ianuarie urmează să fie semnat contractul de vânzare-cumpărare.

Cred că mulți dintre dumneavoastră ați citit, ați văzut știrile care au circulat tot anul 2022 că ne zbatem un grup de fermieri să stopăm de la dezmembrare sau de la distrugere fabrica de zahăr de la Luduș. Vă spun că minunea s-a întâmplat. Ieri (n .red. – 9 ianuarie 2023) ne-am întâlnit cu boardul fabricii de zahăr, adică cu directorii și cu reprezentantul Grupului Tereos, și am discutat tranșant.

În 17 ianuarie vom avea o întâlnire între avocații părții române cu cei ai părții franceze, urmând ca în 30 ianuarie să semnăm contractul de vânzare-cumpărare”, a declarat Teodor Aflat, la 10 ianuarie 2023, cu prilejul unui simpozion organizat de Dafcochim Agro în Egerszalók (Ungaria), conform publicației Zi-de-zi.

Teodor Aflat: „Vrem să diminuăm importul de zahăr din România și pe rafturi să se vadă că e produs românes”

„Vă rog mult pe cei care ani de zile ați cultivat sfeclă, ar fi pe mare importanță și de mare interes pentru noi care ne-am zbătut să salvăm fabrica, ca și în anul 2023 să crească suprafața culturii de sfeclă de zahăr, mai ales că n-o să mai avem o multinațională, ci de data aceasta profitul va fi la români. Vrem să fie transparență de la preluarea sfeclei până la vânzarea zahărului.

 Bineînțeles, investiția e destul de mare, riscurile pe care ni le-am asumat un grup de cultivatori sunt destul de mari. Vrem să diminuăm importul de zahăr din România și pe rafturi să se vadă că e produs românesc”, a mai spus fermierul, conform sursei citate.

Guvernul României, sprijin pentru fermierii români care vor prelua Fabrica de Zahăr Luduș

Pentru preluarea fabricii, agricultorii au cerut sprijin din partea Ministerului Agriculturii și a premierului României, Nicolae Ciucă, Guvernul României emițând un memorandum în acest sens.

În măsura în care Fabrica de Zahăr Luduș poate fi încadrată în categoria firmelor în dificultate, aceasta poate beneficia de ajutor de stat pentru salvare și/sau restructurare în temeiul Orientărilor Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate (”Orientări”).

În baza regulamentului european se poate acorda ajutor de salvare și/sau restructurare.

Ajutorul pentru salvare este, prin natura sa, o asistență urgentă temporară. Obiectivul său principal este de a face posibilă menținerea pe linia de plutire a unei întreprinderi aflate în dificultate pe durata scurtei perioade necesare pentru elaborarea unui plan de restructurare sau de lichidare.

(…) potrivit acestor reglementări, ajutoarele de stat pentru salvarea și/sau restructurarea firmelor în dificultate pot fi acordate numai după notificarea acestora la Comisia Europeană și autorizarea acestuia de către forul european”, se arată în Memorandumul cu tema „Susținerea de către Guvernul României a operatorilor din industria de procesare a sfeclei de zahăr”, emis de Guvernul României, la 17 noiembrie 2022.

Profesorul Mircea Coșea, despre salvarea Fabricii de Zahăr Luduș: ‘Pentru prima oară în România, a apărut dovada! Un lucru extraordinar’

Este absolut meritoriu ce s-a întâmplat zilele trecute. Pentru prima oară în România, a apărut dovada că există posibilitatea unui parteneriat public-privat și exemplul îl dă Fabrica de Zahăr de la Luduș.

Pentru mine, este un lucru extraordinar, că 800 de oameni din România au ajuns la capacitatea și la conștientizarea faptului că pot deveni cineva în business și să lupte cu o situație de deblocare a unor crize, pentru că, dacă ați urmărit datele oficiale, ajungem să ne speriem de ce se întâmplă.

97% din zahărul pe care îl mâncăm vine din import. 97%! Asta înseamnă că, dacă un transport de zahăr cade, noi n-avem zahăr în România. Ne apucăm să mâncăm miere, să exploatăm albinele. Glumesc, bineînțeles! Dar situația este gravă. Deci, există căi de ajutorare a unor populații aflate în mare pericol de dispariție economică prin alte fonduri decât prin pensii”, a declarat Mircea Coșea, în luna octombrie 2022, răspunzând la o întrebare a reporterului Bugetul.ro.

Vezi și Profesorul Mircea Coșea, despre salvarea Fabricii de Zahăr Luduș: ‘Pentru prima oară în România, a apărut dovada! Un lucru extraordinar’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare