sursa foto:  antena3.ro

Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind motivarea sentințelor: ‘Nu mă surprinde această decizie. Se discută de mult despre această necesitate, pentru că nu este invenția CCR lucrul acesta’

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR), a comentat la B1 TV decizia luată miercuri de CCR, care a stabilit că nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare în lipsa motivării deciziei definitive de condamnare. El a precizat că ”La Curtea Europeană de Justiție, dintotdeauna așa se face și este corect. Așa este corect pentru inculpați și pentru persoanele inculpate, să știe de ce au fost condamnate”.

”Pe mine nu mă surprinde această decizie. Se discută de mult despre această necesitate, pentru că nu este invenția CCR lucrul acesta. La Curtea Europeană de Justiție, de exemplu, dintotdeauna așa se face și este corect. Așa este corect pentru inculpați și pentru persoanele inculpate, să știe de ce au fost condamnate. Până la această decizie, dacă astăzi se pronunță o sentință, nu știi pentru ce ai fost condamnat, care e motivarea sentinței. Știți și dumneavoastră foarte bine, tot timpul se vorbește că așteptăm motivarea deciziei.

Nu e corect să aștepți motivarea deciziei, când ai o pedeapsă de executat de câțiva ani de închisoare și aștepți motivarea deciziei să vezi de ce ai fost condamnat, cum se motivează. Plus că sunt niște termene care curg fie de la pronunțare, fie de la comunicare, și va fi mult mai bine acum că în momentul în care se citește minuta ți se poate pune la dispoziție decizia motivată sau sentința motivată, hotărârea judecătorească motivată”, a explicat Augustin Zegrean.

Referitor la faptul că Parlamentul are 45 de zile la dispoziție să modifice Codul de procedură penală, fostul președinte al CCR a precizat:

”Dar nu încep de astăzi să numere. De la data publicării deciziei în Monitorul Oficial – iar ne întoarcem la data publicării, la data motivării. De acolo-încolo, are 45 de zile la dispoziție Parlamentul să propună modificarea legii, să facă propunere de modificare a legii. Nu este o singură modificare, probabil pune și alte modificări în Codul de procedură penală această decizie a Curții, pentru că, tocmai spuneam, sunt anumite termene care curg fie de la pronunțare, fie de la comunicare, acolo va trebui lucrat, dar nu este mare lucru. Se poate face”, informează b1.ro

Citește și: 

Revoluție în Justiție! Nimeni nu va mai face pușcărie, fără ca motivarea să fie făcută publică la momentul sentinței

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare