sursa foto:  playtech.ro

Avertisment cutremurător! România ar putea ‘dispărea’. Sociologul Marin Burcea: ‘Pe termen lung, în aproximativ 15 ani, nu mai avem viitor ca stat’

Sociologul Marin Burcea, profesor la Universitatea din București, a vorbit despre numărul mare al românilor și mai ales al tinerilor până în 35 de ani care au plecat din țară. În opinia sociologului, dacă cifrele nu se schimbă și românii vor păstra același trend de emigrare, în 15 ani, România se va depopula.

 

De ce nu se știe câți români sunt în diaspora

În urma recensământului, nu au fost publicate date despre numărul românilor plecați în diaspora.

Pentru a cunoaște numărul românilor plecați în diaspora, ar trebui să existe o evidență exactă a documentelor. România nu are, însă, o evidență clară a cetățenilor care renunță la pașaportul românesc.

În primul rând, nu avem evidența pașapoartelor. Nu știm câți români au renunțat la pașapoartele românești din cauza unor sentimente de frustrare, legate de varii motive”, a spus profesorul Marin Burcea.

Un alt impediment în a avea o evidență clară asupra numărului românilor din diaspora este faptul că nu se știe câți copii se nasc din părinți români. Adesea, acești copii nu se mai întorc în țară și nu-și mai revendică cetățenia română niciodată.

Problema fundamentală este că nu știm câți copii se nasc în diaspora. Singura modalitate de a afla este când familia merge să-i facă pașaport copilului ca să vină în România, dar dacă nu mai are sens să se întoarcă în România, nu mai știm”, a mai spus sociologul.

”România a pierdut la modul dramatic o comunitate”

Contextul social al pandemiei a relevat amploarea pe care a luat-o fenomenul migrației, numărul turiștilor români care trec granițele fiind foarte mic. Majoritatea românilor din evidența Poliției de Frontieră sunt deja parte a diasporei.

Când a fost pandemia și toată Europa a fost în lockdown, s-au întors în România și mulți dintre cetățenii din diaspora. Am urmărit datele de la Poliția de Frontieră, s-au întors aproape două milioane de români. Când s-au deschis granițele, au plecat un milion opt sute. Practic, doar 10% dintre ei se mai mișcă între state.

Deci, altfel spus, vorbim despre o comunitate care s-a așezat într-o proporție foarte mare în străinătate, comunitate pe care România a pierdut-o și a pierdut-o la modul dramatic”, a descris Marin Burcea efectele depopulării României.

România rămâne fără tineri, fără copii, fără viitor

Segmentul de populație care a plecat într-un număr covârșitor este cel al tinerilor educați, de până în 35 de ani. Aceștia au plecat definitiv din România după ce și-au finalizat studiile liceale sau universitare.

Motivul plecării acestor tineri poate fi lipsa unei oferte viabile a României față de viitor”, susține sociologul.

Lucrurile sunt relativ clare. Ce a oferit România tinerilor în intervalul măsurat de recensământ, din 2011 până în 2021? Foarte puțin. S-a văzut în rezultate. Acela este segmentul care a plecat cel mai mult, cel care a așteptat să termine liceul sau universitatea și după aceea a plecat.

Dacă ne uităm pe datele statistice, o să vedem că acolo este pierderea foarte mare, undeva după 35 de ani se așează, iar după 45 de ani n-au mai plecat”, a explicat Marin Burcea.

Sociologul este de părere că numai dacă sunt luate în calcul datele emigrării din trecut și din prezent, concluzia de acum este că ”nu mai avem viitor”.

Pe termen lung, în aproximativ 15 ani, ”nu mai avem viitor ca stat”, susține Marin Burcea, deoarece trendul de depopulare este dublat și de numărul tot mai mic de copii care se nasc în România.

Marea miză va fi pe următorul deceniu. În următorul deceniu, se reformatează tot ceea ce înseamnă economie, societate, digitalizare, automatizare. Vorbim de elemente de neimaginat în urmă cu cinci ani. Ne așezăm. România, pentru reașezare, are nevoie de specialiști”, a atras atenția sociologul Marin Burcea, conform Gândul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare