sursa foto:  pinterest.com

BNR: Dezinformările privind rezerva de aur cresc costurile de împrumut ale statului român

”De câteva luni sunt răspândite informații false, diversiuni și comentarii tendenţioase legate de rezerva internațională a României, cu deosebire rezerva de aur, fără ca datele oficiale pe care BNR le pune la dispoziție să fie consultate și menționate. Astfel de informații care distorsionează adevărul, sunt preluate pe larg în mass-media, incitând la neîncredere în rezerva de aur a țării”, susține BNR printr-un comunicat transmis joi, Bugetul.ro.

Instituția precizează că la începutul fiecărei luni este remis presei un comunicat legat de rezerva de aur a României şi, de asemenea, prin rapoartele sale anuale pe care le prezintă Parlamentului României, instituția oferă informații detaliate în legatură cu rezerva internațională și rezerva de aur. Mai mult, acestea sunt publicate, începând din anul 2000, pe website-ul BNR.

BNR atrage atenția asupra consecințelor pe care le are preluarea, fără verificare, fără nici un suport real, a unor astfel de diversiuni, lansate dintr-o unică sursă pe care BNR a calificat-o deja, ca atac inclusiv la reputația băncii centrale.

În acest context, ”ținând cont de mandatul BNR în domeniul asigurărării stabilității financiare, administrării rezervelor internaţionale ale României și, de asemenea, de sprijinire a politicii economice generale a statului, banca centrală atrage atenția asupra preluării fără discernământ a unor astfel de informații incorecte.”, arătând că ”nu este vorba despre o simplă dezinformare, ci de punerea în discuție a credibilității statului român ca atare”. În final, BNR atrage atenția asupra implicațiilor prezentării unor informații denaturate asupra economiei românești, care se poate  răsfrânge asupra statului român ca atare, prin slăbirea poziției sale pe piețele internaționale și implicit prin riscul de a crește costurile de împrumut ale statului și ale companiilor publice și private din România, prin afectarea stabilității cursului de schimb și a stabilității financiare.”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare