sursa foto:  playtech.ro

Cancelarul Olaf Scholz: ‘Deocamdată, am oprit asta. Prioritatea este ca Rusia să pună capăt imediat războiului și să își retragă trupele’

Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională „a trasat o linie roşie” Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz.

„Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare”, a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat grupului german de media Funke şi jurnalului Ouest France. El vede acest lucru ca o consecinţă a faptului că comunitatea internaţională, inclusiv China, a „trasat o linie roşie” Moscovei în această problemă.

„Deocamdată, am oprit asta”, a adăugat Olaf Scholz, în legătură cu riscul unei escaladări nucleare.

Cancelarul german consideră în acest sens că recenta sa vizită în China a dat roade: „În cursul vizitei mele la Beijing, preşedintele chinez Xi şi cu mine am declarat împreună că armele nucleare nu trebuie folosite. La scurt timp după aceea, ţările G20 au reafirmat această poziţie”.

Întrebat despre recenta controversă declanşată de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a afirmat că ar trebui acordate „garanţii” Rusiei pentru a găsi un echilibru bun, odată cu încheierea războiului din Ucraina, Olaf Scholz a recunoscut că la momentul respectiv se va pune problema arhitecturii de securitate.

„Prioritatea este ca Rusia să pună capăt imediat războiului şi să îşi retragă trupele. Este adevărat că următoarea întrebare este cum putem asigura securitatea Europei”, a spus el.

„Desigur, suntem pregătiţi să discutam cu Rusia despre controlul armelor în Europa. Noi o propusesem deja înainte de război, iar această poziţie nu s-a schimbat”, a adăugat cancelarul german, conform stiri.tvr.ro

Citește și:

Vladimir Putin: ‘Nu am înnebunit. Nu vom alerga în jurul lumii fluturând această armă ca pe o lamă de ras

Ieșire a lui Vladimir Putin: ‘Conflictul în Ucraina va fi îndelungat. Ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare