sursa foto:  digi24.ro

Cătălin Predoiu, despre pragul pentru abuzul în serviciu: ‘Austria, la o formă agravantă, are un prag de 50.000 de euro. La Bruxelles funcționează un registru al companiilor de lobby’

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, comentat pe tema introducerii unui prag pentru abuzul în serviciu.

 

Cătălin Predoiu a afirmat că ”nu există niciun stat care să aibă în legislație abuzul în serviciu cu prag. Austria, la o formă agravantă, are un prag de 50.000 de euro.”

 

Comisia Europeană a emis un set de recomandări pentru combaterea corupției la nivelul UE, set în care se vorbește despre traficul de influență în firmele private.

Nu e o surpriză, era anunțat de președinta Comisiei Europene preocuparea asta spre întărirea luptei anticorupție în toate statele, pentru că unele au luat-o foarte în serios, cum suntem și noi, alții au mai uitat de ele, iar CE spune să revenim cu toții la același nivel și să apăsăm pe anticorupție, care devine o problemă a UE, internă și externă. Unul dintre aspecte este creșterea gradului în care persoanele juridice răspund din punct de vedere penal.

”La Bruxelles funcționează un registru al companiilor de lobby”

Dreptul comercial s-a sofisticat, a evoluat foarte mult și folosește tot felul de instrumente, de entități juridice… Lobby este organizat în câteva state, e la nivelul CE, la Bruxelles funcționează un registru al companiilor de lobby. Lobby a apărut în statele federale, care au agenții foarte multe, spre exemplu la Washington erau în jur de 10.000 – 15.000 de agenții federale. Atunci, cum te poți descurca tu, cetățean, în acest hățiș? Apare astfel nevoia unui operator care să te descurce din punct de vedere instituțional. Într-o țară ca România… e nevoie, nu e nevoie, poate fi la un moment dat, e o discuție” spune ministrul Justiției.

Abuzul în serviciu, fără prag în toată UE

Referindu-se la abuzul în serviciu fără prag, Cătălin Predoiu a spus ferm: ”În această directivă, e fără prag, ca-n toată UE. Nu există niciun stat care să aibă în legislație abuzul în serviciu cu prag. Austria, la o formă agravantă, are un prag de 50.000 de euro. Curtea Constituțională a României spune, în cinci decizii, că infracțiunea fără prag este constituțională și-n două dintre ele face o teorie că ar fi mai ușor de aplicat în cazul în care ar avea un prag, fiind contradictorii aceste considerente de la o decizie la alta”.

”Într-o hotărâre din 2016, spune Curtea că abuzul în serviciu e constituțional când ai încălcat o lege când ai săvârșit fapta. Dacă vin și spun că e abuz în serviciu doar dacă depășește un prag de prejudiciu, înseamnă că sub acel prag accept ideea că pot să încalc o lege fără sancțiune, ceea ce, după părerea mea, e de neacceptat” atrage atenția ministrul Justiției, conform dcnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare