sursa foto:  Marius Ciutacu

Cel mai vârstnic veteran de război al României, maiorul în retragere Ilie Ciocan, a împlinit 110 ani! A fost decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul ‘Virtutea Militară’ în grad de Cavaler

La 28 mai, cel mai vârstnic veteran de război al României, maiorul în retragere Ilie Ciocan, a împlinit 110 ani. Recent, cu prilejul Zilei Eroilor, maiorul în retragere Ilie Ciocan a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler.

Luni, cu ocazia zilei sale de naștere, veteranul de război Ilie Ciocan a primit vizita comandantului Centrului Militar Județean (CMJ) Vâlcea, locotenent-colonel Nicolae Olaru.

Astfel, reprezentanții Centrului Militar Județean Vâlcea l-au sărbătorit pe maiorul în retragere care a luptat pentru apărarea patriei, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Totodată, oficialii CMJ Vâlcea i-au dus veteranului Ilie Ciocan Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu care a fost decorat de șeful statului.

„Astfel, în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru ţinuta morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere profesionale, precum şi pentru exemplara conduită civică, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, domnului Ciocan Tudor Ilie, maior în retragere, veteran de război”, se precizează în Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis.

A ajuns până la Cotul Donului

Maiorul în retragere Ilie Ciocan s-a născut la 28 mai 1913, în comuna Galicea, județul Vâlcea, locul unde trăieşte şi acum. A făcut parte din Regimentul 6 Artilerie Piteşti, iar pe front a petrecut patru ani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A revenit în țară după ce s-a îmbolnăvit la Cotul Donului.

„A rămas orfan de mamă la trei ani, de tată la 10 ani şi a fost crescut de un frate mai mare. La 19 ani s-a căsătorit, iar după, a plecat în armată. A făcut frontul. Din război nu i-a plăcut să povestească. A zis că mai bine să rămână acolo unde a fost, că nu i-a plăcut. A văzut prea multe şi ce a văzut l-a convins să nu mai vorbească. Rar, foarte rar vorbea despre front.

Ceea ce ştiu eu cel mai bine este că a ajuns până la Cotul Donului, s-a îmbolnăvit şi a fost trimis în ţară. După aia a fost din nou mobilizat şi nu ştiu foarte multe, pentru că nu a povestit. Nu i-a plăcut să povestească”, a spus Cătălin Ciocan, unul dintre nepoţii care se îngrijesc de veteran, conform Agerpres.

 

Sursa foto: Marius Ciutacu/Curierul de Vâlcea

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare