sursa foto:  aa.com.tr

Corupția domină Europa! Laura Codruța Kovesi: ‘Nicio țară din Europa nu este curată. Din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest’

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi susține că există riscul ca banii europeni din pachetul destinat depășirii consecințelor generate de pandemia de COVID-19 să nu ajungă la destinația. Kovesi spune că riscul de fraudă este unul mare, iar guvernele nu anunță când se fac licitații publice.

 

Șefa EPPO a vorbit într-un interviu acordat Neue Zurcher Zeitung despre riscul mare de fraudă, având în vedere că foarte mulți bani merg în sectorul sănătății.

Riscul de fraudă cu fonduri pentru depășirea problelemor generate de pandemie, extrem de mare

Kovesi spune că riscul de fraudă este extrem de mare, având în vedere că licitațiile organizate de guverne nu sunt publice, iar banii ce vin ca ajutor pentru depășirea problemelor generate de pandemie ar putea să nu mai ajungă la destinație.

„În prezent, mulți bani ajung în sectorul sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există transparență”, a spus Laurea Codruța Kovei, pentru cotidianul elvețian.

Procurorii delegați la Parchetul European trebuie să fie complet independenți

Kovesi a ținut să reamintească cât de important este ca procurorii delegați de statele membre la Parchetul European să fie complet independenți.

Mai mult decât atât, șefa EPPO spune că au fost alocați mult prea puțini bani pentru organizarea și construirea instituției pe care o conduce. Inițial, au fost alocate 30,2 milioane de euro, iar suma corespunde bugetului unui parchet regional din România.

Frauda, egală în Europa de Vest și de Est

Deși Europa de Est este în general arătată cu degetul atunci când vine vorba de fraudă și încălcarea statului de drept, Kovesi spune că situația este similară și în Europa de Vest și că „nicio țară nu este curată”.

„Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro.

Așa ceva este teoretic imposibil. În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferență între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”, a mai adăugat ea în interviul pentru Neue Zurcher Zeitung, conform b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare