Cum să gestionezi bugetul în jocul de poker

Cei mai mulți oameni joacă poker pentru că este o activitate distractivă și relaxantă, dar totul devine și mai frumos atunci când câștigă. Iar un element cheie pentru a avea succes este gestionarea bugetului. Mai ales când joci poker perioade lungi, este foarte important să fii atent cum îți distribui bugetul.

Numărul celor care consideră că pokerul este un joc de abilități și tot mai puțin de noroc este în creștere continuă. Dacă norocul ar conta atât de mult în poker, nu am mai vedea la mesele finale de la turneele de top cam aceeași jucători de fiecare dată. 

Acest lucru arată însă că abilitățile și strategiile adoptate joacă un rol cheie, motiv pentru care studiul face parte din bagajul fiecărui jucător. Iar pe lângă abilități este foarte important să știi și cum să îți gestionezi bugetul. Poți avea noroc o dată sau de două ori să îți vină cărți foarte bune, dar pe termen lung vei avea nevoie de strategii și gestionarea bugetului.

În lumea celor pasionați de jocuri poker gestionarea bugetului este cunoscută mai degrabă sub denumirea de bankroll management. Acesta are ca scop protejarea jucătorului chiar și când acesta are zile mai proaste. Cu un bankroll management bun vei reuși să treci peste perioadele grele fără să suferi mari pierderi și să o iei de la capăt fără să fii afectat. Variațiile apar în jocul tuturor, dar diferența dintre un jucător bun și unul slab este că cel bun știe cum să le gestioneze și nu pierde foarte mult. Astfel, cei care fac parte din această categorie știu să își împartă bugetul în așa fel încât eventualele pierderi să nu îi ducă la faliment.

Ce este un bankroll management bun?

Specialiștii discută intens despre un bankroll management bun și astfel s-au făcut mai multe studii pentru a afla care este suma pe care e recomandat să o ai în cont atunci când începi o sesiune. Părerea generală este că e indicat să ai în cont la un joc cash o sumă de 20 de ori mai mare decât buy-in-ul. Spre exemplu, dacă buy-in-ul maxim este de 20 de dolari, iar blind-urile sunt de 0,1/0/2%, suma de care ai avea nevoie ar fi de 400 de dolari. 

Cât privește turneele, specialiștii recomandă să intri la unele la care îți permiți cel puțin 40 de buy-in-uri. În așa fel, eventualele zile proaste nu îți vor afecta prea tare bugetul și vei putea să o iei de la capăt.

De asemenea, nu uita că trebuie să fii lucid mereu când joci, să privești pokerul ca o activitate distractivă și să nu țintești în mod deosebit câștigurile financiare. Iar jocul la recuperare este o mare greșeală, din moment ce inclusiv marii jucători acceptă zilele mai proaste.

Sfaturile lui Daniel Negreanu despre bankroll management

Unul dintre cei mai mari jucători din istorie, Daniel Negreanu, are părinți români, dar reprezintă Canada. În ultima perioadă, el le-a oferit mai multe sfaturi celor pasionați de poker, în care a încercat să îi ajute să își ridice nivelul. Iar câteva sfaturi au vizat inclusiv gestionarea bugetului.

Cel mai important sfat oferit de Negreanu a fost ca nimeni să nu joace mai mult decât își poate permite să piardă. De asemenea, Negreanu a afirmat că inclusiv cei mai buni jucători trec prin momente proaste, astfel că e important să fii pregătit moral chiar și pentru perioade în care nu vei reuși să câștigi.

„Întotdeauna trebuie să te pregătești și de perioade în care nu faci bani deloc. Vei trece prin perioade în care teoretic vei avea 80% șanse de câștig și vei face acest lucru. Dar va trebui să te pregătești și pentru cele 20%, când vei pierde, nu? Vorbim despre variație, care e inerentă. Dacă nu reușești să treci peste ea, probabil că drumul tău ca jucător profesionist de poker nu va funcționa. Pentru că toată lumea trece prin momente proaste și nu vei fi primul care a pierdut de trei ori la rând, ni se întâmplă tuturor. Îți afectează încrederea, îți afectează bankroll-ul. Dar, cel mai important, îți poate afecta viața, dacă nu ești pregătit pentru asta”, a afirmat Daniel Negreanu.

El a oferit un exemplu concret din trecut, în care a mers la cazinoul Bellagio din Las Vegas și s-a așezat, cu 30 de mii de dolari, la o masă la care limitele erau 1.500$/3.000$. El a afirmat că aceasta a fost o decizie proastă pe care a luat-o. „E o lecție pe care am învățat-o și prin care nu trebuie să treceți. Când m-am așezat acolo, mă gândeam că am 95% șanse să câștig, dar o serie mică proastă te scoate de pe traiectorie”, a completat Negreanu.

 

TAGS

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare