sursa foto:  digi24.ro

Dan Barna, mesaj pentru părinții care refuză ora de educație sexuală în școli: ‘Haideți să scoatem capul din găleată. Copiii noștri nu merită să fie victimele credințelor noastre bune sau proaste’

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a lansat un mesaj pentru părinții care se opun orelor de educație sexuală în școli ”Nu se pune problema că vin oameni de pe stradă şi îi învaţă nu ştiu ce năzbâtii. Haideţi să scoatem capul din găleată şi să acceptăm: copiii noştri sunt mai buni decât noi la să se uite pe telefon, pe tabletă”.

 

„Poziţia mea şi a USR PLUS este una foarte clară: e nevoie de o modificare a actualei forme a acelei legi privind educaţia pentru sănătate, în care opţiunea ‘Opt-In’ să fie înlocuită cu opţiunea ‘Out’, adică toţi copiii să aibă dreptul la educaţie şi acei părinţi care consideră, pe considerente religioase, morale, de orice fel, că ai lor copii nu trebuie să primească acel fel de educaţie, pot să îi retragă. Astăzi formula legii e una nefericită.

Se porneşte de la premisa că niciun copil nu are dreptul la educaţie pentru sănătate şi doar acei copii ai căror părinţi îi duc de mână şi semnează ‘da’ ar putea beneficia de astfel de ore, care ţin de sănătate şi şansa la o viaţă de calitate, respectiv de a nu deveni părinţi la 13, 14, 15 ani, cum din păcate suntem primii în Europa”, a arătat el, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

 

Barna a menţionat că există negocieri la nivelul liderilor de grupuri parlamentare, pentru a vedea dacă subiectul va fi tranşat în actuala sesiune sau în toamnă.

 

„Colegii mei chiar acum, după şedinţă, urmau să discute din nou cu liderii de grup dacă va fi amânat pentru toamnă sau va trece de Senat şi va veni în Cameră, unde se va purta această discuţie”, a spus el.

 

Barna a subliniat că statul are datoria sa asigure „un minim de educaţie, disponibil pentru toţi copiii”, independent de viziunea părinţilor.

 

„Trebuie, ca stat, să avem un pachet educaţional pentru sănătate care să le dea şansa copiilor să afle că sunt metode sau există modalităţi prin care putem să nu mai fim ţara pe primul loc în Europa la mame minore. Orice discuţie morală sau teoretică se opreşte când ne uităm la cifre. Suntem primii în Europa la mame minore. Asta arată că mecanismul ‘fiecare ştie cel mai bine şi fiecare crede că se pricepe’ nu funcţionează. Copiii noştri nu merită să fie victimele credinţelor noastre bune sau proaste”, a precizat Barna.

 

Potrivit liderului USR PLUS, Ministerul Educaţiei are datoria de a se asigura că orele de educaţie pentru sănătate vor fi susţinute de către medici, de către oameni profesionişti şi certificaţi.

 

„Nu se pune problema că vin oameni de pe stradă şi îi învaţă nu ştiu ce năzbâtii. Haideţi să scoatem capul din găleată şi să acceptăm: copiii noştri sunt mai buni decât noi la să se uite pe telefon, pe tabletă. Accesează mai bine decât noi internetul şi accesul la informaţie pervertită le este mult mai la îndemână decât credem noi. Or, pornind de aici, trebuie să fim foarte clari că noi, ca stat, trebuie să asigurăm un loc – care trebuie să fie ora de la şcoală, de educaţie pentru sănătate – în care să afle nişte informaţii care să îi protejeze de orice fantasme din zona pornografiei sau alte tâmpenii”, a spus Barna, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Coaliția de guvernare intră în ședință! Dan Barna: ‘În această seară vom discuta care va fi abordarea pe calendarul decizional referitor la conducerea radioului și televiziunii’

Dan Barna: ‘În actuala structură de funcționare, Ministerul Sănătății nu are capacitatea, de a susține și de a realiza construcția de spitale’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare