YTJmNmY1ZDg4YTc1NzIwNTIyZjllZGUzOGQ0.thumb

sursa foto:  Digi24

Daniel Zamfir: ‘Securitatea energetică a României nu e de stânga sau de dreapta. În energie nu avem piață liberă. Nu poți să ai piață liberă când ai doi producători, deja ai duopol’

Senatorul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senatul României, a declarat că ”securitatea energetică a României nu e de stânga sau de dreapta”.

 

Securitatea energetică a României nu e de stânga sau de dreapta. Eu m-am săturat de chestiunea aceasta: <<Domnule, e piața liberă, să se regleze>> Ce dovezi mai vreți că piața liberă în niciun caz nu a reglat. Piața liberă a creat monopoluri, oligopoluri. Nu mai e piața liberă. În energie nu avem piață liberă. Nu poți să ai piață liberă când ai doi producători, deja ai duopol. Ai doi producători, ei stabilesc prețul. Cine altcineva să îl stabilească? Nu are nicio legătură cu piața liberă.

O piață liberă e funcțională când ai foarte mulți competitori interesați să scadă prețul ca să vândă. Ori, aici, neavând competitori pe piață, nu ai avut niciun motiv să faci lucrul acesta”, a declarat Daniel Zamfir.

 

Referitor la ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie, social-democratul susține că în documentul aflat în dezbatere în Parlament „au fost omise o grămadă de sectoare de activitate care și-ar închide activitatea dacă prevederile ar rămâne așa”.

 

Noi corectăm acum ceva ce a venit greșit de la Ministerul Energiei, vis-a-vis de Ordonanța de Urgență. Eu apreciez poziția domnului Ionuț Stroe, care constată că în această ordonanță au fost erori pe care le vom corecta. Au fost omise, de asemenea, o grămadă de sectoare de activitate care și-ar închide activitatea dacă prevederile ordonanței ar rămâne așa. Discutam mai devreme de producția internă de medicamente. Fabricile de medicamente din România produc medicamentele care într-o proporție de 80% au prețul plafonat de stat. Ori, dacă tu nu îi bagi într-o schemă de ajutor ca să nu influențeze prețul la energie prețul de cost al respectivului produs, oamenii intră în faliment.

E limpede că această ordonanță nu poate acoperi toate sectoarele de activitate, dar cel puțin pe cele esențiale trebuie să le acopere. Ce mai poate fi făcut imediat după ce ordonanța de urgență va deveni lege este să existe acea discuție foarte concretă între furnizori,  producători și consumatori, să existe contracte bilaterale. Asta este soluția. Eu n-am să înțeleg niciodată și am și cerut explicații de la Ministerul Energiei, de la directorul Hidroelectrica, de ce, de exemplu, metroul trebuie să ajungă la furnizori de ultimă instanță? Când ajungi la furnizori de ultima instanță, plătești de vreo 3 ori mai mult decât prețul pieței, care oricum e mare”, a mai susținut preşedintele Comisiei economice din Senatul României, conform psnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare