ciolos

sursa foto:  agerpres.ro

Dezastru total pentru partidul lui Dacian Cioloș! Sociologul Vladimir Ionaș: ‘Nu este o surpriză că REPER nu a reușit să rupă foarte mult din electoratul USR’

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține 37% din voturi, PNL 23%, AUR 11% iar USR 9%. Important de precizat, însă, că doar 38% dintre cei intervievați au indicat un partid anume.

De altfel, la polul opus și fără șanse să intre în Parlament se poziționează partidul lui Victor Ponta, PRO România (1%), partidul fondat de Dacian Cioloș, REPER (1%), partidul lui Ludovid Orban, Forța Dreptei (2%), Alianța pentru Patrie (2%) și PPU-SL.

Sociologul Vladimir Ionaș, din cadrul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a explicat pentru PS News, pe larg datele celui mai recent sondaj. Întrebat cum vede numărul mare de indieciși – 62%, sociologul a spus că această situație este oarecum normală.

„Este normal într-o perioadă cu mai multe crize suprapuse, într-o perioadă în care alegerile sunt departe și în care interesul cetățenilor față de politică este în general destul de scăzut, este normal să vedem astfel de cifre. Până la urmă oamenii politici care sunt într-un fel sau altul asociați cu guvernarea, președintele României, primul ministru, președintele Partidului Social-Democrat, în general se bazează pe bazinele electorale ale propriilor partide. Restul cetățenilor sunt mai degrabă fie nemulțumiți, fie dezinteresați de modul în care funcționează clasa politică în aceste momente.

Am văzut la începutul anului o creștere a favorabilității față de majoritatea politicienilor care conduc România astăzi, tocmai datorită războiului din Ucraina și a modului în care oamenii percepeau soluțiile pe care le propuneau oamenii politici. Dar, odată cu schimbarea agendei publice, dispariția războiului și luarea locului cu problemele de zi cu zi, crizele care se suprapun, prețul la energie, combustibil, alimente, gaze și șa mai departe, este normal să apară o oarecare îndepărtare a societății față de politică.

Totodată și intenția participării la vot este una destul de scăzută, de asemenea, din cauza neîncrederii în primul rând, și în al doilea rând din cauză că alegerile sunt undeva departe, iar oamenii încă nu le percep ca pe un lucru imediat care să aibă un impact asupra modului în care trăiesc. Și atunci, fiind departe și interesul este scăzut. Depinde foarte mult modul în care vor comunica în perioada următoare partidele, liderii, care vor fi candidații la alegerile prezidențiale și așa mai departe”.

Întrebat cum se explică procentul scăzut pe care îl are în acest moment partidul lui Dacian Cioloș, REPER, sociologul a spus că nu reprezintă o surpriză pentru că anterior nici PLUS nu reușea să rupă prea multe procente din electoratul USR.

„Nu este o surpriză că REPER nu a reușit să rupă foarte mult din electoratul USR pentru că și anterior unirii fostului partid al domnului Dacian Cioloș, PLUS, cu USR, procentele erau la fel – USR avea cea mai mare parte a procentelor, iar PLUS reușea să adune 3 sau 4 procente. Acum lucrurile merg în aceeași direcție. Nu e o surpriză pentru cei care urmăresc modul în care domnul Cioloș a evoluat în simpatie și în intenția de vot”, a conchis sociologul, conform psnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare