sursa foto:  observatornews.ro

După mai bine de 23 de ani, cercetătorii români au creat cel mai iute ardei din lume! Nu poate fi atins fără echipament de protecție

După o muncă de mai bine de 23 de ani, cercetătorii români au creat cel mai iute ardei din lume, ardei care depășește soiul american Carolina Reaper, deținător al recordului mondial.

Ardeiul iute obținut de cercetătorii din Buzău este atât de iute, încât nu poate fi atins fără echipament de protecție, informează Adevărul.

Costel Vânătoru: „Până în prezent, el nu a fost întrecut de nicio altă creație în rapoartele științifice”

Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, a dezvăluit că ardeiul iute respectiv nu a fost întrecut de nicio altă creație.

„Vorbim de ardei foarte iute, cu o concentrație de capsaicină de peste 2,4 milioane de unități pe scara Scoville. El a fost prezentat la Congresul mondial de horticultură din 2014, de la Brisbane, Australia.

Până în prezent, el nu a fost întrecut de nicio altă creație în rapoartele științifice”, declară Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Deși, după aspect, pare normal, când este tăiat, ardeiul iute obținut la Buzău elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice.

Conform sursei citate, Iuțimea soiului obținut de cercetătorii buzoieni, verificată în laboratoare din țară și de peste hotare, este de 2,4 milioane unități Scoville, scara ce măsoară această caracteristică. Acest ardei are cu mult peste iuțimea unui ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de cel mult o mie de unităţi Scoville.

Ardeiul buzoian depășește cu 200 de unități soiul deținător al recordului, Carolina Reaper, care are doar 2,2 milioane de unități.

Costel Vânătoru a mai spus că ardeiul, cu cât este mai iute, cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare