sursa foto:  vremeanoua.ro

Fosta soție a lui Dumitru Buzatu, despre averea șefului CJ Vaslui: ‘Știu cum se duce la prășit, la strâns fân’

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reținut, vineri, pentru luare de mită.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au organizat un flagrant, iar Buzatu a fost prins în timp ce a luat o mită de 1.250.000 lei, în bancnote de 500 de lei, pentru reabilitarea unor drumuri din județ.

Fosta soție a lui Dumitru Buzatu, Gabriela Crețu, senator suspendat din PSD, a afirmat că averea acestuia a fost făcută legal, „că se duce la prășit, la strâns fân” .

Întrebată dacă este posibil ca terenurile, imobilele și autoturismele care apar în declarația de avere a lui Dumitru Buzatu să fie cumpărate din veniturile unui bugetar, Crețu a răspuns la Digi24: „Nu este bugetar, deși, bineînțeles, conform legii, nu exercită administrarea. Nu verific declarațiile de avere ale președintelui CJ. Eu cred că sunt în mod legal obținute. Nu am niciun argument ca să spun că nu. Că știu cum se duce la prășit, la strâns fân și la…deci nu cred că sunt din alte surse. Dar nu văd de ce mă întrebați pe mine, că repetați fixat aceeași eroare pe care…Nu știu, că nu i-am urmărit…până la un moment dat, până ce am divorțat legal când….am ținut să ne clarificăm situația, care era clară de multă vreme, că nu eram împreună.

Dar am ținut să clarificăm, tocmai ca să nu mai trebuiască să mai trimitem de la unul la altul declarațiile de avere când era vorba de făcut declarații de avere, dat fiind că și eu sunt persoană publică”.

Averea lui Dumitru Buzatu

Conform declarației de avere, Dumitru Buzatu a încasat, în 2022, venituri ca preşedinte de CJ, venituri din pensie şi indemnizaţie de la Parlament pentru limită de vârstă, care au totalizat peste 330.000 de lei.

El deține mai multe terenuri în localitatea Zapodeni, din Judeţul Vaslui, achiziţionare în 2018: 33.614 metri pătraţi de teren agricol, 708 metri pătraţi încadraţi la „alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil” şi 709 metri pătraţi de teren intravilan, la modul de dobândire fiind trecută menţiunea ”altele”.

Totodată, Buzatu mai are proprietăţi imobiliare în judeţul Suceava, la Şaru Dornei – peste 60.000 de metri pătraţi de teren agricol, mari suprafeţe de pădure, dobândite prin cumpărare în anii 2008 şi 2018, unele deţinute în co-proprietate.

În 2006, a mai devenit proprietarul a peste 1000 de metri pătraţi de teren agricol şi a 580 de metri pătraţi de teren intravilan, în localitatea Ştefan cel Mare, din judeţul Vaslui, la modul de dobândire fiind trecută tot menţiunea ”altele”.

Are cinci construcţii în Zapodeni, cele mai mari având 520 de metri pătraţi, 386 de metri pătraţi şi 196 de metri pătraţi, iar celelalte fiind sub 100 de metri pătraţi.

Buzatu deține și un autoturism Lada fabricat în 2008, o şalupă fabricată în 2010, o rulotă Buerstner tip 4752 din 1984 şi un Mercedes Benz din 1979.

Ce a anunțat Direcția Națională Anticorupție:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare