radiocluj.ro

Greva va afecta vechimea profesorilor: În afară de jigniri, Guvernul a promovat prin ordonanță de urgență modificarea Legii dialogului social

Probleme pentru profesorii care participă la grevă, în contextul ordonanței de urgență adoptate recent de Guvern.

Aceasta aduce schimbări în Legea dialogului social prin intermediul ordonanței care a intrat în vigoare încă de joi, 25 mai.

„Dacă vreţi să vedeţi ce anume ne-a oferit Guvernul în afară de jigniri repetate, a promovat prin ordonanță de urgență modificarea Legii dialogului social, în sensul în care din momentul acesta cadrele didactice care intră în grevă ar fi afectate la vechime.

Deci, iată răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc.

Păcat de țara asta, păcat de România educată, că vă bateți joc de ea”, a declarat Marius Nistor, preşedintele federaţiei Spiru Haret, sâmbătă seara, la Antena 3 CNN.

Astfel, în Legea 367/2022 a fost modificat articolul 160, alineatul 1, fiind introdusă cererea angajatului aflat în grevă pentru suspendarea contractului de muncă. Până acum, această suspendare era de drept, fără a fi necesară inițiativa angajatului.

În cazul suspendărilor de drept, vechimea în domeniu nu este afectată, în timp ce în cazul suspendărilor la cererea angajatului, vechimea este întreruptă.

Astfel, la articolul 160, alineatul 1 va avea următorul cuprins: „Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului se suspendă la inițiativa angajatului. Pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate.”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare