sursa foto:  ziarmm.ro

Informații importante pentru toți șoferii români! Ce se întâmplă cu rovinieta în acest an

Pe șoferi nu îi așteaptă vremuri tocmai bune în acest an. Încă de anul trecut, rețeaua cu camere fixe pentru controlul rovinietelor a fost extinsă în zonele de frontieră. Conform legislației în vigoare, atunci când șoferii folosesc rețeaua de drumuri din România, fie ele drumuri naționale, europene sau autostrăzi, aceștia trebuie să plătească o taxă de utilizare a acestora, taxă numită rovinietă.

 

Numărul camerelor fixe utilizate de CNAIR pentru a-i identifica pe cei ce circulă pe drumurile din țara noastră fără să aibă o vinietă valabilă s-a majorat în 2020 și a ajuns acum la 108.

Apoi, o regulă apărută în 2019, odată cu Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 748/2019, stabilește că atunci când vinde o mașină ce are o rovinietă valabilă, vânzătorul poate cere Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei.

Mai exact, cel ce vinde mașina poate cere returnarea banilor pentru perioada dintre momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun.

 

Cât trebuie să plătească șoferii pentru rovinietă și cum o pot face

 

Legat de sumele pe care trebuie să le plătească șoferii pentru cumpărarea unei roviniete, acestea au rămas neschimbate și în acest an. Concret, conform Ordonanței Guvernului nr. 15/2002, în ceea ce privește autoturismele, tarifele rovinietei sunt de trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

Apoi, în cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele sunt de șase euro pentru șapte zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone tarifele sunt de patru euro pentru o zi, 16 euro pentru șapte zile, 32 de euro pentru 30 de zile, 92 de euro pentru 90 de zile și 320 de euro pentru 12 luni.

 

 

După cum spuneam mai sus, prețurile rovinietei pentru toate categoriile de vehicule au rămas aceleași ca în 2020, iar lista completă poată fi consultată în acest articol.

 

Ținând cont de situația epidemiologică din țara noastră, reamintim că, în afară de posibilitatea de a plăti rovinieta în benzinării cu bani numerar, autoritățile oferă și varianta achitării online sau prin SMS a rovinietei. Plata se poate face cu cardul, în cazul plății online, sau la achitarea facturii telefonice, dacă se plătește prin SMS.

Pe de altă parte, OG nr. 15/2002 stabilește și amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă, acestea fiind cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (3.000 – 4.500 de lei).

Reamintim că, începând din 2018, în cazul unei mașini vândute, noul proprietar este cel care trebuie amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deținător, iar circularea cu mașinile, pe drumurile publice, fără a avea rovinietă valabilă se prescrie în patru luni, nu în șase, așa după cum se întâmpla anterior.

Notă: Reţeaua drumurilor naţionale include autostrăzile, drumurile expres, drumurile internaționale (așa cum sunt cunoscute acum drumurile naţionale europene), drumurile naţionale principale şi drumurile naţionale secundare, conform avocatnet.ro.

Citește și:

Anunț pentru milioane de români! Ce se întâmplă cu banii celor care contribuie la pensia privată

Super veste de la Ministerul Finanțelor, pentru mii de români: Cine va beneficia de noile prevederi pentru amânarea ratelor bancare

Anunț important pentru mii de români: Ce se întâmplă cu aceste drepturi în 2021

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare