sursa foto:  bihon.ro

Intră în vigoare de astăzi, 30 noiembrie: Românii plătesc o garanție de 50 de bani la apă, suc și alcool

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, intră în vigoare Sistemul de Garanție-Returnare.

Astfel, românii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru orice băutură cumpărată: apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase.

„Începe Hora Reciclării! 

Lansăm cel mai mare proiect de economie circulară al României: Sistemul de Garanție-Returnare.

Toate ambalajele colectate vor fi reciclate, iar atât noi, cât și generațiile viitoare, vom reuși să ne bucurăm de un mediu mai curat și mai verde”, informează RetuRO SGR.

Ce este sistemul de garanție-returnare?

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Odată cu licențierea operatorului care va administra sistemul de garanție-returnare, respectiv RetuRO, începe perioada de implementare a sistemului. Astfel, în 2024, ne propunem ca sistemul să fie funcțional, pe întreg teritoriul României, acesta reprezentând un instrument care ne va ajuta să contribuim la un mediu înconjurător mai curat.

Cine este compania RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român.

Compania a fost formată ca o societate administrată în sistem dualist, ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare