Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).
Potrivit estimărilor din luna mai 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%). 
Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +31%).
În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +24%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +17%

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).

Conform estimărilor din luna mai 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%). În sectorul de servicii se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural 10%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +7%). 
Luna trecută, Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA). Avertiza că, xxplozia preţurilor materialelor de construcţii ar putea avea un impact negativ direct asupra pieţei de construcţii, prin insolvenţe şi falimente, a proiectelor de infrastructură aflate în derulare prin blocaje, dar şi indirect, asupra evoluţiei PIB şi a bugetului de stat, conform Adevărul.ro.

Despre creşterea preţurilor în construcţii

 

Încă din aprilie 2020, ARCA a semnalat că se va produce o creştere spectaculoasă a preţurilor materiilor prime şi materialelor pentru construcţii şi a avut la bază elemente concrete precum pandemia care a redus în mod forţat capacităţile de producţie mondiale şi a afectat fluxurile de transport internaţional.
 Potrivit ARCA, majoritatea materialelor sau materiilor prime pentru construcţii se importă: geosintetice (în principal din Italia, Franţa), parapet (Italia), vopseluri pentru marcaje rutiere (Italia), ţevi şi cabluri pentru lucrările de reţele de utilităţi (Turcia, Rusia), bitum (Polonia, Ungaria, Serbia), oţel beton (Republica Moldova, Rusia, Turcia).
 De asemenea, asociaţia a mai semnalat şi faptul că producătorii interni sunt foarte puţini şi fie depind de importuri de materie primă din state non-UE (China, Turcia, Rusia), fie produc în cantităţi foarte mici sau o gamă redusă de produse iar reducerea consumului mondial de produse derivate din ţiţei a dus la scăderea ofertei de bitum, care este un produs rezidual al rafinăriilor. Scăderea ofertei a condus automat la creşterea preţurilor. 
În acelaşi context, ARCA preciza că majorarea cererii de materiale de construcţii este datorată şi creşterii activităţilor în construcţii.