sursa foto:  bittv.info

Lovitură pentru ciobani! Nu pot vinde miei de Paște decât cu ștampilă

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău anunță că ciobanii vor putea vinde miei de Paște doar cu ștampilă.

Conform DSVSA Bacău, este interzisă comercializarea cărnii de mieșl pentru consum public direct din gospodăria proprie. Totodată, pentru a fi comercializată, carnea de miel trebuie să aibă ștampilă rotundă.

-ovinele si tineretul ovin se pot sacrifica indiferent de varsta, pe toata perioada anului, in gospodaria proprie numai pentru consum propriu in familie;

-sacrificarea mieilor si consumul carnii de miel in gospodaria/curtea cetateanului nu intra sub incidenta legislatiei comunitare;

-este interzisa comercializarea carnii de miel pentru consum public direct din gospodaria proprie.

Crotaliile provenite de la caprinele si ovinele sacrificate in gospodaria proprie se predau in termen de 7 zile de la sacrificare medicului veterinar din localitate”, transmite DSVSA Bacău.

Sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine si publicate pe site-ul ANSVSA.

– la nivelul judetului Bacau sunt 2 unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor in conformitate cu prevederile Ord.57/2010 care pot sa sacrifice miei in perioada sarbatorilor pascale.Aceste 2 unitati sunt:

SC NICBAC PROD SRL-com.Nicole Balcescu
SC ROGER SRL-com.Manastirea Casin

Mentionam ca la nivelul judetului Bacau nu au fost INCA aprobate infiintarea de spatii/locuri amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor.

Prin corespondenta purtata cu toate UAT judete, D.S.V.S.A. Bacau a comunicat conditiile necesare inregistrarii/autorizarii de spatii/locuri amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor.

Dupa primirea documentelor solicitate si centralizarea datelor ,in urma analizei documentelor primite , DSVSA Bacau poate permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiții în care:

– în aceste spaţii amenajate temporar sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară;

– există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri de restricție sanitar-veterinară asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul centrelor de tăiere autorizate temporar.

– spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va trebui să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;

În zonele de restricție, consecutive confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mișcarea mieilor destinați sacrificării se va face astfel:

cu respectarea prevederilor Art 10, alin. (1), litera (d) al Directivei Comisiei nr. 60/2002/EC, care precizează că, în zona de protecție: ”nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea autorității competente”,
cu respectarea prevederilor Art 11, alin. (1), litera (d) al Directivei Comisiei nr. 60/2002/EC, care precizează că, în zona de supraveghere: ”nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea autorității competente în următoarele șapte zile de la stabilirea zonei”.

Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor.

În situația în care exploatatia se afla inclusă în Partea III a Anexei la Decizia Comisiei 709/2014/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre, în special în zonele de restricție a unei zone infectate, ca urmare a existentei cazurilor de PPA la mistreți, se vor respecta cu strictețe condițiile de biosecuritate privind mișcarea mieilor”, mai spune instituția.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare