sursa foto:  paranteze.md

Lovitură pentru Volodimir Zelenski! Tranşa UE de 500 de milioane de euro pentru furnizarea de arme către Ucraina, a fost blocată de Ungaria

Lovitură primită de președintele Volodimir Zelenski, în plin război cu Federația Rusă. Ungaria a blocat alocarea celor 500 de milioane de euro pentru furnizarea de armament către Ucraina.

 

 

 

Potrivit Agenţiei ANSA, tranşa urma să fie efectuată pe data de 22 mai. Cu toate acestea, Budapesta a cerut garanţii potrivit cărora fondurile de la EPF nu vor fi folosite exclusiv pentru înarmarea Kievului pe viitor. Nu este pentru prima dată când Ungaria blochează alocarea de fonduri către Ucraina din cadrul acestui fond, prin Facilitatea Europeană pentru Pace/EPF.

Ungaria a împiedicat transferul unei sume similare în luna ianuarie 2023. Cu toate acestea, s-a ajuns la un acord ulterior. În 2022, Budapesta s-a opus trimiterii unei asistenţe financiare către Kiev în valoare de 18 miliarde de euro. Atunci UE a decis să aloce subvenţii Ungariei, după care autorităţile de la Budapesta au cedat.

Cel puțin 10 explozii au fost raportate la Kiev, în timp ce oficialii spun că un atac aerian de proporții s-a petrecut marți dimineață.

Capitala Ucrainei, Kiev, a fost supusă unui atac aerian rusesc, care a implicat drone, rachete de croazieră și rachete balistice, în ceea ce un oficial militar ucrainean a descris ca un atac „excepțional”, care a implicat cele mai multe rachete lansate de Moscova într-o perioadă atât de scurtă și din direcții diferite, conform Al Jazeera.

„A fost excepțional în densitatea sa – numărul maxim de rachete de atac în cea mai scurtă perioadă de timp”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, în comentarii postate pe aplicația de mesagerie Telegram.

Nu s-a știut imediat câte rachete și drone rusești au vizat orașul la primele ore ale dimineții de marți și nici amploarea posibilelor pagube și victime. Alertele de raid aerian răsunaseră în toată Ucraina în timp ce atacul rusesc începea.

Popko a spus că, pe baza informațiilor preliminare, majoritatea „țintelor inamice din spațiul aerian al Kievului au fost detectate și distruse!”.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pe canalul Telegram că trei persoane au fost rănite și o clădire mare a fost avariată.

Au fost raportate explozii în districtul Solomyanskii al orașului, a spus primarul, iar resturi au căzut pe grădina zoologică a orașului din districtul Shevchenkivskyi. Într-o postare separată, Klitschko a adăugat că resturile care cădeau au incendiat mai multe mașini în Solomyanskii. „Stai în adăposturi!” a scris primarul pe Telegram, conform dcnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare