lege

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Mare atenție, români! Amenzi de până la 50.000 de lei pentru persoanele care încalcă aceste reguli

Vești importante! Potrivit unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), persoanele care nu vor respecta, atunci când se află în zona Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, regulile speciale instituite pentru a proteja habitatele naturale, fauna și flora din regiune vor risca amenzi usturătoare.

Concret, după cum stabilește proiectul de HG de la Ministerul Mediului, cei ce nu respectă anumite reguli atunci când se află în zona Deltei Dunării, fie că vorbim de turiști sau localnici, vor risca amenzi cu mult mai mari decât cele actuale.

De exemplu, pentru intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit sau în zonele strict protejate, amenzile vor fi cuprinse, în cazul persoanelor fizice, între 5.000 și 10.000 de lei (până la 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice).

În prezent, după cum prevede Legea 82/1993, pentru aceleași abateri de la regulile speciale stabilite pentru Delta Dunării, turiștii (și nu numai) riscă amenzi derizorii, cuprinse între 35 și 100 de lei, adică de peste o sută de ori mai mici decât cele propuse.

Apoi, accesul şi circulaţia cu mijloace navale sau rutiere pe teritoriul rezervaţiei fără actele de reglementare emise de administraţia acesteia sau nerespectarea regulilor de navigaţie şi circulaţie vor putea aduce turiștilor amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei. Aceleași amenzi se vor aplica și în cazul survolării teritoriului rezervaţiei fără actele de reglementare emise de administrația acesteia.

Cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei va fi sancționată debarcarea pasagerilor sau turiştilor la mal natural, cu excepţia cazurilor de forţă majoră. Totodată, cu aceleași sume vor fi sancționate camparea în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare și fotografierea sau filmarea în scop comercial, fără actele de reglementare emise de administraţia rezervaţiei ori cu încălcarea prevederilor acestora.

Amenzi cuprinse tot între 3.000 și 6.000 de lei vor risca turiștii pentru pescuitul sportiv ori recreativ în zone interzise sau în perioadele de prohibiție.

Nu în ultimul rând, producerea, prin orice mijloace, de zgomote intense în perimetrele zonelor de cuibărit sau de adăpost ale păsărilor ori ale altor animale sălbatice, semnalizate în mod corespunzător, sau organizarea focurilor de artificii fără actele necesare vor putea fi sancționate cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Potrivit Legii 82/1993, Rezervația Biosferei „Delta Dunării” reprezintă o zonă de importanță ecologică națională și internațională, care cuprinde: Delta Dunării, sărăturile Murighiol – Plopu, complexul lagunar Razim-Sinoe, Dunărea maritimă până la Cotul Pisicii, sectorul Isaccea-Tulcea cu zona inundabilă, litoralul Mării Negre de la Brațul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare și marea teritorială, până la adâncimea de 20 de metri.

Atenție! Proiectul de HG trebuie să fie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul oficial pentru a se putea aplica, informează avocatnet.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare