sursa foto:  wbur.org

Medicul Octavian Jurma, avertisment teribil despre noua tulpină sud-africană: ‘Această tulpină are 32 de mutații în proteina spike și a reușit să împrumute cele mai periculoase mutații de la toate tulpinile’

Medicul epidemiolog Octavian Jurma a precizat că noua variată de coronavirus descoperită în Africa de Sud ”are 32 de mutații în proteina spike și a reușit să împrumute cele mai periculoase mutații de la toate tulpinile care sunt acum de îngrijorare în circulație”.

 

Noua tulpină sud-africană dislocă foarte repede tulpina indiană (Delta)

„Delta e acum, să zicem așa, gorila care a eliminat competiția. Peste tot în lume, Delta e tulpina dominantă, deci ne așteptam ca, din cadrul acestei tulpini, una din versiunile urmașe să preia conducerea. Faptul că a apărut o nouă variantă de pe o ramură pe care o consideram extinctă, adică pe cale de a dispărea – Beta din Africa de Sud – a luat prin surprindere pe toată lumea.

Ea foarte repede dislocă tulpina Delta. Ea a fost direct declarată „variantă de îngrijorare” tocmai din cauza vitezei cu care reușește să înlocuiască tulpina Delta. E chiar mai repede decât tulpina Delta a reușit să înlocuiască tulpinile concurente.

Al doilea motiv de îngrijorare e legat de tipurile de mutații care apar. Această tulpină are 32 de mutații în proteina spike și a reușit să împrumute cele mai periculoase mutații de la toate tulpinile care sunt acum de îngrijorare în circulație”, a declarat Octavian Jurma la B1TV.

OMS consideră noua variantă sud-africană de coronavirus ca fiind îngrijorătoare. Ce înseamnă acest lucru

Jurma a explicat apoi anunțul OMS: „Varianta sud-africană a fost variantă sub monitorizare, adică are niște caracteristici interesante care merită să orienteze efortul de secvențiere în această direcție. Uneori durează săptămâni să se treacă la variantă de interes, adică una care merită atenția comunității internaționale, ca să o introducă în secvențieri și să o monitorizeze și abia apoi, dacă variantă se dovedește că poate să evadeze răspunsul imun, dacă există suspiciuni că poate evada vaccinarea, că se poate răspândi mai repede, se clasifică drept variantă de îngrijorare. Doar aceste variante sunt capabile să producă valuri epidemice”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare