octavian jurma

sursa foto:  rri.ro

Medicul Octavian Jurma: ‘Toată societatea noastră se bazează pe discriminare. Imunitatea pe care o obținem prin infectare naturală este o imunitate de paie’

Medicul infecționist Octavian Jurma afirmă că ”Vaccinarea este un comportament voluntar. Nu te obligă nimeni să te vaccinezi, la fel cum nu te obligă nimeni să mergi la restaurant”.

”Nu se comunică foarte corect faptul că imunizarea naturală este o imunizare de paie. Dacă au contractat virusul o dată,  oamenii au impresia că au trecut de boală și că următoarea formă va fi la fel de ușoară sau mai ușoară. Avem destule indicii că alte tulpini pot cauza forme mult mai grave ale bolii. Acest aspect nu este bine comunicat. Imunitatea pe care o obținem prin infectare naturală este o imunitate de paie”, a explicat infecționistul.

Despre maratonul de vaccinare din București

”Și la Timișoara maratonul a fost un succes real, chiar dacă, în mod firesc, nu au fost folosite toate dozele puse la dispoziție. În următoarele două zile vom avea știri și imagini care pun vaccinarea într-un context pozitiv. Vedem oameni care se vaccinează, ne putem asocia cu ei. Acest maraton al vaccinării de la București este unul de importanță națională. Să sperăm că s-a învățat ceva din experiență de la Timișoara și că va fi un răspuns și mai răsunător”, a afirmat Octavian Jurma.

Sunt cei nevaccinați discriminați?

”Tot conceptul de discriminare este pus într-un context greșit, din punctul meu de vedere. Toată societatea noastră se bazează pe discriminare. Dacă am trata egal un copil de 5 ani cu un adult de 50 de ani, toată lumea ar sări în sus. Ne întâlnim cu discriminarea asupra felului în care putem călători, nu putem călători fără un pașaport. Sunt țări care cer pe deasupra și o viză și iar discriminează. Toți discriminăm. Trăim de fapt într-o bulă de siguranță. Până acum nu a fost epidemiologică, dar este o bulă de siguranță socială prin care încercăm să filtrăm anumite lucruri. Sunt oameni care vor să primească dar care să nu contribuie cu nimic pentru societate. Dacă era război și era mobilizare generală ce făceam? Unii mergeau și alții nu? Și în cazul celor care merg cu mașina se face o discriminare. Cei care au carnet de conducere pot circula cu mașina pe șosele, iar ceilalți nu. Toată lumea poate să ia carnet, cu un minim efort. Principiul este același”, a explicat infecționistul.

Nevoia de reguli în lupta cu pandemia

”În pandemie, suntem sub ocupația Covid-19. Pentru asta trebuie să avem niște reguli care să ne permită să ne desfășurăm anumite activități în siguranță. În absența vaccinului, acestea sunt testarea sau imunizarea după boală. Vaccinarea este un comportament voluntar. Nu te obligă nimeni să te vaccinezi, la fel cum nu te obligă nimeni să mergi la restaurant. Cred că în România motivația primară pentru cei care nu vor să se vaccineze este teama. Cred că e absurd să te temi de vaccin și să nu te temi de un virus care te poate ucide. Există și o teamă față de autorități. Eu sunt un mare suporter al beneficiilor atașate unui comportament voluntar”, a conchis Jurma, informează gândul.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare