Valeriu Gheorghiţă

sursa foto:  digi24.ro

Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Nevaccinații sau cei care nu au fost expuși bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare’

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare COVID-19, precizează că ”Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul”.

 

„Omicron este cea mai adaptată variantă care există și are peste 30 de mutații. Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocolește sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu știm acum toate răspunsurile despre Omicron.

Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creștere exponențială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă.

Vaccinarea protejează în continuare față de formele severe de boală. Și persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinații sau cei care nu au fost expuși bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare.

În România, avem de 3 cazuri de persoane care călătoriseră în Africa de Sud. Este o mare posibilitate să fie vorba de Omicron. Toate cele 3 persoane sunt vaccinate complet. Încurajăm transmiterea probelor tuturor persoanelor care au istoric de călătorie pe Sudul Africii. Cei 3 sunt persoane tinere și vaccinate.

 

Și focarul din Africa de Sud a fost la persoane tinere. Iar populația europeană este diferită față de cea din Africa de Sud. Populația europeană este mult mai vulnerabilă. În următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron. Variantele Delta și Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk și Pfizer nu depind de mutații.

 

Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienți. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulți vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor țărilor este justificată”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, la Aleph News.

Toate variantele virale au fost în țări cu rată mică de vaccinare și densitate mare a populației. Pandemia decimează populațiile țărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate. Altfel populația și autoritățile vor asista neputincioase la evoluția pandemiei. Omenirea este în competiție cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometrul.

Virusul se adaptează și schimbă regulile jocului. Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eșuează și vezi că mor oamenii și ești neputincios, legat de mâini și de picioare. Sigur, discuția este foarte serioasă și nu văd de ce să nu înceapă aceste discuții, să existe dezbateri, implicarea întregii societăți, cu puncte pertinente, pro și contra, ca să vedem unde să ne aflăm.

În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înțelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Și celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, spune Gheorghiță, explicând decalajul României față de țările cu democrații consolidate.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare