sursa foto:  digi24.ro

Mihai Belu: ‘Este clar că cineva de la PSD are un canal deschis continuu cu Florin Cițu, Vasile Dîncu este unul dintre personajele de la PSD care pot să manipuleze păpușa numită Florin Cîțu’

Jurnalistul de investigații Mihai Belu susține că este foarte plauzibilă existența unei înțelegeri subterane de susține între PSD și aripa PNL Cîțu, iar Vasile Dîncu ar fi un personaj cheie. Potrivit scenariului, social-democrații vor câștiga pe 2 planuri: odată pentru că-și vor cere răsplata pentru sprijinul acordat și a 2-a oara, pe termen mediu, pentru că tabăra Cîțu va ruina PNL în perspectiva alegerilor din 2024.

„Este clar că cineva de la PSD are un canal deschis continuu cu Florin Cițu, bănuiesc chiar 2-3, dar într-adevăr Vasile Dîncu este unul dintre personajele de la PSD care pot să manipuleze păpușa numită Florin Cîțu” a afirmat Belu, coordonator adevarulzilei.net, în direct la Realitatea Plus.

Jurnalistul de investigații este de părere că, în ciuda declarațiilor publice, între PNL-ul lui Cîțu și PSD există un soi de coabitare, bazată pe interesele fiecăreia dintre părți. 

„Dacă stăm să analizăm corect, este evident foarte clar că în momentul de față un guvern minoritar susținut de PSD și la cheremul  PSD ar reprezenta cel mai bun agent electoral pentru partidul condus de Marcel Ciolacu pentru alegerile din 2024.  Așa se face că avem, pe de-o parte, o grupare, o brigadă Florin Cîțu, autointitulată #echipacâștigătoare, care încearcă prin orice mijloace să rămână la guvernare, cu o a 2-a moțiune de cenzură care nu poate fi votată, ceea ce reprezintă un precedent periculos, iar de cealaltă parte avem un PSD care aplaudă, pentru că susținerea nu va fi gratis, asta să fie clar. Vom vedea asta în bugete, în sumele de bani care se vor duce spre baronii PSD din județele controlate de ei”, a mai afirmat Mihai Belu.

Comentariile lui Belu vin după ce, la o zi diferență, Liviu Dragnea și Ludovic Orban au vorbit, la Realitatea Plus, despre rolul lui Vasile Dîncu în aranjamente de culise, cu șefi de servicii și exponenți ai statului paralel, conform realitatea.net

Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că social democratul Vasile Dîncu a avut mai mereu o poziționare „interesantă”, dând exemplul guvernului tehnocrat al lui Dacian Cioloș, unde Dîncu era singurul ministru numit politic.

„Ar trebuie să ne aducem aminte că în guvernul tehnocrat a existat un singur ministru politic, vicepremierul Vasile Dîncu. Domnul Dîncu a avut merea, așa, o poziționare interesantă. Nu doar Dîncu, ci tot PSD a jucat în Birourile Permanente, deși decizia lor a fost să voteze orice moțiunea. La Parlament au tergiversat ziua dezbaterii moțiunii. Moțiunea se va dezbate și se va vota, nu poți s-o oprești. PSD nu va rata și va veni cu propria moțiune. Exista și procedura în caz de remaniere. Premierul trebuie să obțină 234 de voturi de susținere din Parlament. Constituția nu reglementează ce se întâmplă dacă premierul nu obține voturile. Interpretarea este că dacă nu primește votul, nu are încrederea Parlamentului. În funcție de reacția premierului, s-ar putea junge la conflict juridic între guvern și Parlament”, a declarat Orban.

Fostul șef al PSD Liviu Dragnea a declarat că Vasile Dîncu a avut propria „sufragerie” unde s-au pus la cale și s-au negociat direcții și conducători. Cu ce drept, însă? Acesta a relatat, un episod șocant petrecut după alegerile parlamentare din decembrie 2016, când Florian Coldea și Eduard Hellvig, capii SRI, au făcut presiuni asupra lui să-l pună pe Vasile Dîncu premier.

„PSD este predat total la Iohannis de actuala conducere. E complice prin acţiunile conducerii la jaful naţional. PSD este complice la tot acest dezastru economic şi la viaţa din ce în ce mai rea a românilor. Cu Dîncu a fost presiune să fie pus premier în 2017. În seara aceea, am terminat conferinţa din Băneasa şi mergeam spre sediul partidului. M-a sunat Vasile şi m-a rugat să trec pe la el. Acolo erau Hellvig şi Coldea. I-am salutat, m-au felicitat.

Am ciocnit un pahar pentru victoria în alegeri, după care a început o discuţie ciudată despre cine va fi prim-ministru. Fiind întrebat şi de Hellvig şi Coldea de ce nu-l propun pe Dîncu prim-ministru. Le-am zis că sincer nu m-am gândit şi nu e nici locul în care să discutăm aşa ceva. Discuţia a degenerat foarte urât. A doua zi, la ora 12, Hellvig a venit la mine acasă. A venit şi cu mâncare să mâncăm împreună, să-mi spună să nu se înţeleagă greşit discuţia din seara anterioară. Apoi a zis că merge la Iohannis. Nu au lăsat niciun partid în care să nu se infiltreze. Cel mai mult în PSD. Cu o excepţie, Gabi Firea”, a declarat Dragnea.

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare