sursa foto:  facebook

Ministrul Economiei, Florin Spătaru: România are capacitatea să devină un hub de furnizare pentru Ucraina

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a transmis marți că Ministerul Economiei are în perioada următoare proiecte concrete prin care materii prime de bază pot fi livrate din România, pentru reconstrucţia Ucrainei, astfel încât ţara noastră are capacitatea să devină un hub de furnizare pentru Ucraina, împreună cu Republica Moldova.

 

 

 

Potrivit acestuia, România şi Republica Moldova au peste 2.000 de km de graniţă, cea mai mare graniţă pe care Ucraina o are cu ţările vecine şi prietene.

„Tocmai de aceea, măsurile pe care le-am luat, revitalizare unor linii de transport, asigurarea transferului de marfă pe Dunăre sau în porturile-fluviu-maritime şi în portul Constanţa au reprezentat un ajutor esenţial pentru continuarea activităţii. Ce urmează? Urmează ca ţările vecine şi prietene să aibă capacitatea şi capabilitatea să livreze materialele de bază pentru reconstrucţia Ucrainei, pentru că reconstrucţia Ucrainei începe cu oţel, începe cu ciment, începe cu fier beton, începe cu sticlă, începe cu hârtie, începe cu toate aceste materii prime pe care acum mulţi ani am considerat că putem să le aprovizionăm din altă parte”, a menţionat Florin Spătaru, la forumul ‘Rebuilding Ukraine’, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina (CCBRU) sub auspiciile Ambasadei Ucrainei în România.

Ministrul Economiei a subliniat că România are capacitatea să devină un hub de furnizare pentru Ucraina, împreună cu ţara soră, Republica Moldova.

Totodată, el a afirmat că ţara noastră trebuie să dezvolte, încă de pe acum, prin intermediul unor conferinţe legăturile interumane business-to-business pentru a putea fi pregătiţi.

„Ministerul Economiei are, în perioada următoare, proiecte concrete prin care acele capacităţi, acele materii prime de bază să poată să fie livrate din România. Vom continua această activitate, am continuat împreună cu domnul ambasador dialogul pentru găsirea unor soluţii comune de sprijinire, chiar şi în situaţii de criză, a companiilor din Ucraina şi vom susţine, inclusiv la nivel european, acest proiect regional al Mării Negre, în care România, Ucraina şi celelalte ţări prietene vor putea asigura aceste capacităţi şi capabilităţi”, a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, Europa începe să regândească strategia industrială, o strategie care era bazată foarte mult pe exportul de inteligenţă şi pe aprovizionare din alte părţi.

„Lucrul acesta începe să devină din ce în ce mai puţin probabil, atât pentru Europa, cât şi pentru Ucraina şi Republica Moldova, cele două ţări care doresc să intre în piaţa unică europeană. Continuarea activităţilor industriale, susţinerea producătorilor de materii prime şi dezvoltarea lor pe baza principiilor pe care Uniunea Europeană şi noi le impunem reprezintă un prim pas în susţinerea Ucrainei şi reconstrucţia Ucrainei. Bineînţeles că vor fi mulţi paşi de acum încolo, dar prima etapă înseamnă susţinerea industriei, o industrie pe care România o are, o industrie care suferă în acest moment, dar a dat dovadă de solidaritate atunci când am discutat despre sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului – şi am găsit soluţii”, a adăugat ministrul Economiei.

În cadrul forumului a avut loc semnarea Memorandumului de Înţelegere între Camera de Comerţ Bilaterală România-Ucraina (CCBRU), Camera pentru Diplomaţia Dezvoltării Durabile cu Ucraina şi Agenţia de Dezvoltare Regională din Regiunea Odesa.

Rebuilding Ukraine (www.rebuildingukraine.ro) este un proiect al Camerei constând într-o platformă pentru companiile care doresc să se implice în proiectele de reconstrucţie ale Ucrainei. Totodată, proiectul constă în organizarea de către Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina a unei conferinţe anuale, un forum şi un eveniment tip Expo, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare