sursa foto:  profit.ro

Ministrul Energiei: Sunt optimist că vom avea anul viitor termocentrala gata şi Iernutul va produce 430 de MW în Sistemul Energetic Naţional

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre lucrările de la noua centrală termoelectrică Iernut 

„În momentul de faţă putem spune că la Iernut este soluţia finală. AGA Romgaz a aprobat contractul, noul contract cu Duro Felguera. Creditorii Romelectro, pentru că acolo era o problemă, au aprobat tranzacţia şi noul contract cu Duro Felguera. Practic, în momentul de faţă mai aşteptăm pur şi simplu o chestie formală, aprobarea judecătorului sindic al Romelectro pentru această tranzacţie, pentru a putea începe, a se da ordinul de lucrări (…) Am discutat cu antreprenorul, ni s-a spus că sunt pregătiţi să înceapă imediat ce ordinul de începere de lucrări este eliberat. Asta ar însemna 1 iulie. Practic, în 27 (iunie, n.r,) cred că este programată şedinţa de instanţă pentru aprobarea acestei tranzacţii care a presupus, credeţi-mă, o implicare de la guvern la guvern. Am reuşit împreună cu colega mea, ministrul energiei din Spania, să găsim soluţia ca Guvernul spaniol să vină să garanteze în spatele companiei spaniole că acest lucru se va face. Termenul de execuţie este de 16 luni. I-am solicitat directorului general al Duro Felguera ca acest termen să fie maximal şi mi-aş dori 12 luni. Mi-aş dori ca în luna iulie anul viitor acolo să pornească noua termocentrală de la Iernut”, a declarat ministrul, adresându-se presei la Târgu Mureş.

Referindu-se la vechiul contract, el a apreciat că, după părerea lui ”a fost un contract care a fost prost făcut de la început şi care a avut foarte multe hibe. De aceea nici nu s-a putut finaliza. Deci sunt optimist că vom avea anul viitor termocentrala gata şi Iernutul va produce 430 de MW în Sistemul Energetic Naţional, o termocentrală nouă cu ciclu combinat care va permite şi să ofere servicii de sistem şi echilibrarea sistemului energetic naţional”, a arătat ministrul Energiei.

Suspendat în 2021 din cazua abaterilor de la graficul lucrărilor, proiectul de la Iernut a fost reluat oficial după ce AGA Romgaz, comparnie care a plătit deja aproape 200 milioane de euro, a votat pentru finalizarea construcţiei cu aceeaşi firmă spaniolă, termenul de finalizare fiind semestrul doi 2024.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare