sursa foto:  stirileprotv.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi, mesaj pentru pensionari: ‘Până la 31 august, în acest an, vom închide această activitate’

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a făcut un anunț care îi vizează pe toți pensionarii din țara noastră.

Șeful Ministerului Muncii a explicat că pensiile românilor nu vor scădea după recalculare. Mai mult, Budăi a precizat că vor fi rezolvate inechitățile din sistemul public de pensii

Da, am spus și o să spun și acum, nu înțeleg de ce Legea 127 a fost pusă între paranteze, pentru că nu numai noi, PSD, dar mulți specialiști, în special din casele teritoriale de pensii, dar și cei care au fost pe la dumneavoastră prin platou au spus că este o lege bună.

Suntem în această situație din momentul în care PSD a intrat la guvernare în noiembrie 2021, chiar în programul de guvernare, a spus că analiza a plecat de la această decizie.

Ce pot să spun sigur este că atunci când o să avem analiza terminată, făcută și pe final cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, sunt sigur ce vreau să spun pentru că am auzit tot felul de ipoteze lansate de oameni care n-au nicio legătură cu sistemul de pensii.

Sub nicio formă pensiile nu vor scădea, din contră, vom începe cu rezolvarea inechităților din sistem care bineînțeles că va avea nevoie de un impact bugetar consistent și vom vedea în ce perioadă își poate permite România să suporte acest impact, însă principala este rezolvarea inechităților din sistem”, a spus Marius Budăi, la Antena 3.

Este o activitate premergătoare recalculării pensiilor în momentul în care vom avea textul final.

Suntem la peste trei milioane de dosare. 4,8- 4,9 milioane de dosare, pentru că este în dinamica în această activitate, și cu siguranță până la 31 august în acest an vom închide această activitate. Vom avea în primul trimestru spre final și acest text și îl vom trimite în Parlament pe dezbatere.

Pe lângă discuțiile cu partenerii sociali voi avea și un text agreat, că așa este și așa este scris în PNRR și cu Comisia Europeană, astfel încât să nu avem ulterior alte piedici în implementare”, a informat ministrul Muncii.

201.000 de pensionari vor beneficia de o creștere a pensiei săptămâna viitoare

Începând cu luna februarie a anului 2022, vor crește pensiile pentru o parte dintre pensionarii români. Este vorba despre cei cărora cu pensiile mai mari de 4.000 de lei, cărora li se reținea contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Ca urmare a Deciziei nr. 650/2022 a Curții Constituționale a României, publicată în Monitorul Oficial, pensionarilor cu pensii mai mari de 4.000 de lei nu li se va mai reține CASS-ul.

Asta înseamnă că pensiile acestor pensionari se vor majora cu 10% – cât reprezenta contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Mare atenție! Casa Națională de Pensii precizează că „aplicarea întocmai a dispozițiilor Deciziei nr.650/2022 a Curții Constituționale a României nu presupune restituirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente întregului an 2022”. 

Ce a transmis Casa de Pensii:

„După cum se cunoaște, deja, în data de 28 decembrie 2022, în Monitorul Oficial nr. 1262, a fost pubicată Decizia nr. 650 din data de 15 decembrie 2022 a Curții Constituționale a României, prin care dispozițiile referitoare la contribuția de asigurări sociale de sănătate cuprinse în O.U.G. nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, au fost declarate neconstituționale.

Subliniem faptul că, în conformitate cu dispoziţiile alin. (4) al art. 147 din Constituţia României, „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.”

Pe cale de consecință, contribuțiile de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii care depășesc suma de 4000 de lei nu se mai rețin de la data de 28 decembrie 2022.

Având în vedere că documentele de plată/de informare (taloanele de pensie) aferente drepturilor lunii ianuarie 2023 erau deja tipărite și distribuite în teritoriu la data publicării Deciziei CCR, Casa Națională de Pensii Publice va avea posibilitatea de a implementa dispozițiile acesteia prin neaplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023.

De reținut!!!

  • Aplicarea întocmai a dispozițiilor Deciziei nr.650/2022 a Curții Constituționale a României nu presupune restituirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente întregului an 2022;
  • Restituirea sumelor care fac obiectul Deciziei se face din oficiu; ca atare, nu este  necesară depunerea unei cereri la casa teritorială de pensii în evidența căreia se află pensionarul”.

Marius Budăi: „201.000 de seniori ai României”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că 200.000 de pensionari vor beneficia de acești bani.

„Pentru că decizia Curții Constituționale intră în vigoare de la data publicării motivării în Monitorul Oficial, care a fost în 28 decembrie 2022, pentru luna februarie, pentru 201.000 de seniori ai României, vom da înapoi sumele reținute pentru patru zile din decembrie și pentru luna ianuarie.

Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie”, a spus el, la Antena 3 CNN.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare