sursa foto:  bzi.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘Avem vreo 8,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid care stau în depozite, la un moment dat vor expira’

 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în acest moment România are în depozite aproximativ 8,5 milioane de doze de vaccin anticovid și vom mai primi anul viitor încă 19 milioane de doze care însumează circa 800.000 de euro, bani pe care trebuie să îi plătească statul român.

Întrebat ce se întâmplă cu vaccinurile pe care România le-a contractat, ministrul Sănătății spune„ Nu se întâmplă nimic. Singurul mesaj pe care l-am primit în legătură cu vaccinul este că reprezentanții Comisiei Europene lucrează în interesul statelor membre în sensul renegocierii acestor contracte. Deocamdată, singurul lucru care s-a obținut este ca să existe o amânare a livrărilor până spre sfârșitul lunii septembrie pentru dozele care trebuiau să vină. Noi mai avem vaccinuri”.

 

Ministrul spune că în acest moment România are în stoc aproximativ 8,5 milioane de doze de vaccin anticovid și urmează să mai primim încă 19 milioane de doze în 2023.

 

Avem vreo 8,5 milioane de doze de vaccin anticovid care stau în depozite, la un moment dat vor expira. Dar și lucrul ăsta s-a discutat o eventuală prelungire a duratei de valabilitate a vaccinului. Mă rog, sigur, astea sunt studii farmacologice care se fac, care certifică val și mai avem de primit. 

Anul acesta mai avem de primit vreo șapte milioane cel puțin și anul viitor cred că 19 milioane. Am fost solidar și noi cu alte nouă țări din Uniunea Europeană. Am trimis o scrisoare, am semnat-o, am discutat-o la Luxembourg, cu reprezentanții Comisiei Europene.  Ne-au explicat că e vorba de un contract comercial în care există obligații contractuale. Nu l-am încheiat noi contractul, dar sigur, noi, în diverse etape, am acceptat anumite cantități”, a declarat el.

 

Ministrul spune că a primit promisiunea din partea Comisiei Europene de a schimba vaccinurile care trebuie să ne fie livrate în continuare cu vaccinuri actualizate.

„Ceea ce mă îngrijora pe mine, pentru că și România, totuși e o țară în Uniunea Europeană și poate să sprijine alte țări din întreaga lume care au nevoie de vaccin, este că și lucrul ăsta. Mecanismul națiunilor, COVAX se numește, care trebuie să asigure vaccinuri pentru țări mai sărace, mai cu resurse mai limitate, nu mai primește vaccinuri în momentul de față, deci ei refuză să mai primească vaccinuri tocmai datorită lipsei de interes pentru vaccinare în anumite țări.

Trebuie totuși făcut ceva, pentru că pericolul pe care eu l-am sesizat este că dacă vom ajunge în situația în care vom distruge multe vaccinuri datorită lipsei de încredere, de eficiență sau amândouă pe care le vom plăti, lucrul ăsta va avea un impact nefavorabil asupra campaniei de vaccinare în general, nu legată de COVID, ci legate de încredere, de vaccin”.

Vaccinurile din depozite și cele care urmează să vină costă aproximativ 800.000 de euro

În urma discuțiilor, rămâne de văzut dacă vaccinurile pentru anul viitor care n-au fost fabricate, pot să se decaleze pe un termen foarte lung livrarea, de exemplu, pentru vaccinare sezonieră, sau să se înlocuiască cu alte produse farmaceutice de care avem nevoie.

Întrebat care este suma totală pe care o are de plătit România pentru vaccinurile primite în acest an și pentru cele 19 milioane care ar urma să vină anul viitor, ministrul Sănătății a spus: „ Suma totală pentru anul acesta și anul viitor cred că e undeva apropiată de 800.000 de euro.”, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘În ultimii doi ani avem 65.000 de decese. Cea mai mare mortalitate din istorie, cu excepția perioadelor de război’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare