sursa foto:  gsp.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu: ‘E clar că deja are o echipă care lucrează pentru alegerile prezidențiale’

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat că discursul lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, de la ASE, de acum două săptămâni, „ este înspăimântător de anti-democratic”. „Nu mă așteptam la domnul Geoană. Este, totuși, un om cu o experiență internațională și nu mă așteptam să cadă într-o asemenea capcană”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Potrivit politologului, secretarul general adjunct al NATO are deja o echipă care lucrează pentru candidatura lui la prezidențiale.

„Mircea Geoană de acum ar putea fi acum candidat la alegerile prezidențiale, nu Mircea Geoană din 2009, care era președintele PSD. Ar fi un personaj interesant la alegerile prezidențiale din 2024. L-am văzut tentat foarte mult să preia limbajul „Trump-ist” și să îl aducă în România. Cred că acum ar fi ceva mai circumspect, după victoria democraților în Statele Unite ale Americii. Vorbesc și despre celebrul discurs al lui Mircea Geoană de la Academia de Studii Economice. E un discurs de prezidențiabil, dar dacă îl citiți o să vedeți că este înspăimântător de anti-democratic, de „Trump-ist”.

Am făcut o analiză pe discursul respectiv și l-am comparat cu discursul lui Eduard Hellvig la universitatea Babeș-Bolyai, care a fost mult mai echilibrat, deși la prima vedere nu părea. Dacă faci, însă, o analiză de conținut, și vezi frecvența diferitelor concepte, realizezi niște lucruri.

Ce a vrut domnul Mircea Geoană a fost să definească spațiul de dezbatere și temele sunt suveraniste. Nu sunt neapărat anti-europene, dar ideea lui este că noi nu reușim să ne găsim propria noastră identitate. Acesta este un subiect cât se poate de fals și de periculos. Nu mă așteptam la domnul Geoană. Este, totuși, un om cu o experiență internațională și nu mă așteptam să cadă într-o asemenea capcană . E clar că deja are o echipă care lucrează pentru alegerile prezidențiale și care l-a sfătuit să meargă pe această cale”,  a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, la Puterea Știrilor, conform psnews.ro

 Mircea Geoană a vorbit despre un „nou proiect național ambițios, credibil şi sustenabil în timp trebuie să-şi propună câteva obiective strategice, asumate politic și în societate și urmărite apoi dincolo de ciclurile politice”.

În opinia acestuia ar trebuie urmărite cinci obiective strategice: folosirea locației strategice pe care România o are, regândirea și transformarea rolului și capacitații statului de a-și exercita funcțiile esențiale, un nou model economic și un nou contract social și repopularea României.

Secretarul general adjunct al NATO și-a ținut discursul în cadrul unui eveniment organizat de ASE la care au participat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, Nicolae Istudor, rector al ASE, și Gheorghe Hurduzeu, decan al Facultății de Afaceri Internaționale și Economie.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare